Lag om drogtest i ryska skolor

MOSKVA Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en ny lag om frivilliga drogtester av skolelever för att möta landets omfattande narkotikaproblem. Lagen börjar gälla från årsskiftet.

Ryssland dras med stora narkotikaproblem, enligt en nyligen genomförd undersökning har 25 procent av alla unga mellan 11 och 24 år prövat narkotika, medelåldern för debuten är 15-16 år.

Enligt en annan nyligen publicerad undersökning använder nära nio miljoner ryssar regelbundet använder narkotika och över 18 miljoner personer har prövat minst en gång.

Ryska myndigheterna gör nu en rad satsningar för att försöka komma tillrätta med drogproblemen. En av dessa är drogtester i skolor och president Putin har signerat en lag om drogtester i skolor som börjar gälla om sex månader, rapporterar Ria Novosti som hänvisar till regeringens hemsida.

Testerna planeras i två steg, först ska skoleleverna svara på frågor i ett speciellt sociopsykologiskt utformat formulär. Steg nummer två blir erbjudande om medicinsk provtagning för att undersöka spår av narkotika.

Testerna uppges bli frivilliga, men det nämns inget om vad som händer med den som vägrar delta.

Efter Sovjets sönderfall har narkotikaproblemen ökat kraftigt. Heroinmissbruk är omfattande, stora mängder smugglas från Afghanistan, och årligen dör uppåt 40 000 ryssar i narkotikarelaterade sjukdomar.

Etiketter:

Annonser