(Mat)vin säljs lagligt i butik

GÖTEBORG Ett matlagningsvin med alkoholhalt på 14 procent, fullt drickbart, kan säljas i vanliga butiker. Det råder ännu stor oklarhet kring vad som gäller.

Tidigare krävdes tillstånd från Livsmedelsverket för att få sälja, men 2011 släpptes handeln fri med “alkoholhaltiga preparat“.

SVT Västnytts reporter kunde köpa ett matlagningsvin tillverkat i Kina med 14 alkoholprocent i en mataffär mitt i Göteborg för cirka 40 kronor. Någon ålderskontroll görs inte. Vinet smakar som mindre god sherry, men är fullt drickbart, enligt reportern.

Men säljaren hävdade att det inte är avsett att dricka, utan att woka grönsaker eller marinera kött med.

Problemet är att skilja exempelvis matlagningsvin från alkoholhaltig dryck (såsom vin som bara får säljas på Systembolaget). Idag är det främst butiksägarens ansvar att avgöra.

– Ja, om det är ett alkoholhaltigt preparat så är det ok, säger Ylva Glantz, verksjurist på Statens Folkhälsoinstitutet, till Västnytt.

Myndigheten har länge velat ha ett tydligare regelverk – idag är det många faktorer som måste vägas ihop, som smak, lukt, färg och pris.

Nästa vecka – två år efter handeln släpptes fri – väntas EU-kommissionen komma med föreskrifter om vad som mer exakt skiljer matlagningsvin från dryck.

Etiketter:

Annonser