Kritik mot City Gross vinhandel

STOCKHOLM City Gross erbjuder nu kunder som handlar färdigpackade matkassar via nätet att samtidigt köpa vin genom samarbete med en vinklubb. Systembolaget och nykterhetsrörelsen är mycket kritiska och kräver att regeringen agerar.

Med start onsdag så erbjuder matkedjan City Gross sina nätkunder att handla vin genom ett samarbete med danska Winefinder.

– Vi vet att många av våra matkassekunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsviner, och det är därför vi erbjuder möjligheten, säger Carola Grahn, ansvarig för Mat & vin vid City Gross, till Expressen.

Matprenumeranter kan nu beställa vinpaket med 6-12 flaskor, allt efter säsong och få dem levererade hem eller hämta i butiken. Första leverans är tänkt 8 juli.

Genom att alkoholen direktimporteras, bara mellanlandar hos City Gross utan att packas upp och skickas vidare till kunden, så menar butikskedjan att man följer utslaget av “Rosengrensdomen“ som avgjordes i EU-domstolen får några år sedan.

En professor i EU-rätt menar att det är en “ganska djärv tolkning“ och Systembolaget har invändningar.
– Det är inget tvivel om det är problematiskt, nu har det gått så långt att företagen utnyttjar läget och går långt över gränslandet. Konsekvensen blir att vi tycker att lagen bör förtydligas för folkhälsans bästa. Systembolaget kommer lyfta det här med regeringen, säger vd Magdalena Gerger till Expressen.

IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt rasar.
– Det kan knappast ha varit lagstiftarnas intention att skapa en vilda västern-marknad av alkohol på nätet. Vi har ett försäljningsmonopol av alkohol och det ska självklart gälla oavsett om man köper flaskan i en fysisk butik eller på nätet, säger hon.

IOGT-NTO polisanmälde ett antal näthandlare av alkohol 2011 och uppmanade lagstiftarna att ta tag i problemet. Förundersökning pågår ännu av ärendet.

Nu kräver organisationen att regeringen agerar mot näthandeln.
– Vi har en globalt framgångsrik alkoholpolitik som bygger på att sätta folkhälsan först. Tar man inte tag i det här problemet så sviker man den politiken, säger Anna Carlstedt.

Drugnews har förgäves sökt ansvarig minister, Maria Larsson (KD). Hon uppger för SR att “alkohollagen är tydlig om att butiker inte får sälja eller lagra alkohol“, och att det är domstolarna som avgör.
Men Systembolaget tycker att det finns luckor och otydligheter som politikerna bör “täppa igen“.

Kooperationen KF tänkte för några år sedan börja sälja vin via sin nätbutik Mataffären.se, men avbröt planerna sedan de läckt ut och fått kritik.

Etiketter:

Annonser