Metadonmottagning förbereds i Göteborg

(Drugnews/SL)
GÖTEBORG En metadonmottagning planeras öppnas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg sedan heroinproblemen ökat i staden. Inom socialtjänsten befarar man dock att det syntetiska ersättningsmedlet skulle tränga ut andra behandlingsformer och riskera bli illegal handelsvara bland missbrukarna.

Idag får redan ett 25-tal opiatmissbrukare i Göteborg metadonbehandling på distans via mottagningen i Uppsala. Andra metadonmottagningar finns i Malmö, Stockholm och Lund.
Men metadon som behandlingsmetod kontroversiell. Förespråkarna vid Sahlgrenska sjukhuset som nu tar fram underlag till en ansökan menar att missbrukare skulle kunna erbjudas bättre vård lokalt, kontakten med dem skulle bli tätare och kontrollmöjligheterna utökas.

Kritikerna menar att metadon är tecken på uppgivenhet, att istället för att försöka få missbrukarna drogfria så får de ett annat dämpande medel. Även om det kan ge förutsättning för drägligare liv brukar behandlingen för de flesta bli livslång. Även om metadonutdelning i Sverige är förbundit med strikt kontroll så finns risken för blandmissbruk – med lagligt metadon i kroppen kan missbrukaren toppa med mindre dos heroin för att försöka få sin kick.

Dessutom finns risken för illegal spridning av metadon.
”När man tittar på narkotikaliberaliseringen som pågår i Europa, så är de erfarenheter man har inte odelat positiva. I England har man exempelvis problem med en omfattande illegal handel med metadon och där metadon i princip är den enda behandlingsinsatsen. Det vore olyckligt om en sådan situation uppkom i Sverige”, säger Michael Ivarson, chef för socialtjänstens cityenhet i Göteborg, till Dagens Medicin.

Frågan om en metadonmottagning i Göteborg ska nu behandlas av landstingspolitikerna och måste formellt godkännas av Socialstyrelsen som redan för två år sedan uttalade sig positivt.

Läs mer i Drugnews:
Metadonprogram utvidgas till max 800 patienter
”Lyckat test med nytt medel mot heroinmissbruk”

Etiketter:

Annonser