Stoppa kommersialism kring alkohol

STOCKHOLM Den aggressiva kommersialismen kring alkoholen måste bort, näthandeln rensas upp och alkoholskatten höjas. Men den tillsynsutredning som lämnas till regeringen idag blir ett slag i luften, menar alkoholexperten Sven Andreasson.

DN-debatt varnar han för att ökad marknadsföring och sänkta realpriser på alkohol riskerar öka konsumtion och skador. Samtidigt ökar marknadsföring av alkohol omkring oss.

Men den utredning om bättre tillsyn som lämnas idag handlar mer om ålderskontroll och hemleverans, mindre om hotet mot hela detaljhandelsmonopolet. Att minderårig inte ska få köpa alkohol är viktigt, men först måste redas ut om det är tillåtet för någon annan än Systembolaget att sälja alkohol, menar han.

“Det krävs en rad alkoholpolitiska åtgärder, framför allt skattehöjning, kontroll av marknadsföringen och en ordentlig upprensning av näthandeln med alkohol“, skriver professor Sven Andreasson, överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm.

Regeringen och beslutsfattare måste ge tydliga besked om Systembolaget ska fortsätta ha ensamrätt. Att matkedjan City Gross nu börjat erbjuda sina nätkunder även vinpaket tillsammans med matkassar, utan att beslutsfattare agerar, ser han som allvarligt exempel och på sikt kan EU ifrågasätta Sveriges undantag.

Etiketter:

Annonser