MHF-Ungdom kollar festivalnykterhet

BORGHOLM MHF-Ungdoms satsning på att erbjuda nykterhetskontroll i samband med festivaler ger resultat. “Vi märker att ungdomarna vill köra nyktra“, säger generalsekreterare Christer Folkesson till Drugnews.

Under sommaren genomför MHF-Ungdom en kampanj för att förhindra att alkoholpåverkade tar bilen hem från olika typer festivaler. Projektet “Stoppa rattfylleriet“ bedrivs av MHF-Ungdom och går ut på att man besöker festivaler, stadsfester och andra arrangemang. Där erbjuder man festivalpubliken att göra frivilliga utandningsprover i samband med att man ska köra hem från arrangemanget.

Under Öland Root-festivalen som var i helgen var det tio personer som upptäckte att de låg över gränsen, tack vare MHF-Ungdoms kampanj, varav en hade 1,45 promille alkohol.

– Han hade tänkt köra från festivalen men insåg när han fick resultatet att det inte var någon bra idé Kompisen som var nykter fick köra istället, säger projektledaren Oscar Gustavsson i ett pressmeddelande.

– Vi har varit bland annat i Västerås på Power Meet, den stora festivalen i Norrköping och på Sweden rock, säger MHF-Ungdoms generalsekreterare Christer Folkesson till Drugnews.

På Sweden rock var det enligt Christer Folkesson 7-8 procent av ungefär 1200 prov som inte låg under 0,2 promille.

– Det vi märker bland ungdomarna är att de är väldigt intresserade av att köra nyktra från festivalen, säger Christer Folkesson.

Det finns inte någon särskild turnéplan projektet. De som deltar i projektet väljer den festival som verkar mest intressant den aktuella helgen, framför allt i södra Sverige, och åker dit och genomför aktiviteten.

Etiketter:

Annonser