Tvekan om höjd alkoholskatt

STOCKHOLM I valrörelsen lovade alliansen att skatten på alkohol och tobak skulle höjas, men någon alkoholskattehöjning har inte genomförts. Nu kräver Kristdemokraterna och Folkpartiet att vallöftet genomförs, men Moderaterna och Centerpartiet tvekar.

I det gemensamma valmanifestet som alliansen presenterade i valrörelsen utlovades bland annat en höjning av alkoholskatterna som skulle ge statskassan 1,1 miljarder kronor, bland annat genom en höjning av skatterna på öl och vin med 13 procent.

Hittills har löftet inte genomförts och både Kristdemokraterna och Folkpartiet kräver nu att höjningen ska finnas med i höstens budget. Till Svenska Dagbladet säger den folkpartistiska riksdagsledamoten Barbro Westerholm att “alla löften ska uppfyllas i valmanifestet“. Maria Larsson (KD) påpekar att det finns en överenskommelse om att alkoholskatterna ska höjas och frågan därför måste upp i höstens budgetförhandlingar.

Moderaterna och Centerpartiet är dock tveksamma till en skattehöjning. Ordföranden i skatteustkottet, moderaten Henrik von Sydow säger att en höjning måtse vägas mot risken för ökad gränshandel och smuggling. Samma hållning har ordföranden i socialutskottet, centerpartisten Anders W Jonsson. Enligt honom vore det alkoholpolitiskt bra att höja skatten, men att man måste ta hänsyn till hur den illegala införseln påverkas.

Enligt den senaste rapporten om svenskarnas alkoholvanor från Sorad har den oregistrerade konsumtionen av alkohol sjunkit något de senaste åren. Även sedan Sorad från 2009 förändrade beräkningsmetoderna för resande införsel och smuggling efter krav från alkoholbranschen har minskningen fortsatt.

Fotnot: Alliansens valmanifets finns här (pdf): Jobbmanifestet

Etiketter:

Annonser