Brittisk knarksmugglare greps i Spanien

MADRID Brittiske medborgaren Brian Charrington, misstänkt för anstiftan till mord och styrt narkotikasmuggling från Latinamerika till Europa, greps nyligen av spansk polis nära Alicante. I en av hans lyxvillor hittades 220 kilo kokain.

Charrington, 56 år, har lett en transatlantisk liga kapabel smuggla tiotals ton kokain med en “armada av yachter“, enligt flera medier.

Han greps förra veckan tillsammans med en av sina söner i vid Costa Brava-kusten i Spanien. Samtidigt greps ett dussin medhjälpare i Spanien och Venezuela, bland andra hans fästmö. Tillslaget skedde efter flera års internationellt polissamarbete.

Tillgångar för över 45 miljoner kronor har säkrats, plus lyxbilar och exklusiva båtar och ett par miljoner i kontanter. Charrington var en av Europas tio mest utredda och jagade brottslingar, enligt spanska polisen.

Han har en brokig karriär inom den kriminella världen. Från början bilhandlare i Middlesbrough och blev så småningom stor knarksmugglare med privata jetplan, båtar och internationellt brottsimperium.

Han gjorde tidigt knarkaffärer i nordöstra England tillsammans med korrupta poliser och en rik brottsling. Men var samtidigt informatör till polisen och lämnade uppgifter om kumpaner. Det anses bidragit till att han klarade sig från en rättegång för 20 år sedan anklagad för kokainsmuggling för nära två miljarder kronor. Han stack då med sin familj först till Australien och sedan till Spanien.

Charrington har under åren klarat sig från fällande domar i flera narkotikamål, bland annat anklagad för cannabissmuggling från Marocko via Spanien till Storbritannien. Men dömdes till fängelse i Tyskland för kokainbrott.

Han har ändå lyckats behålla tillgångar och haft tiotalet lyxvillor, bilar och yachter. Fastigheterna var välbevakade av hundar och ibland – enligt rykten och The Guardian – krokodiler i pooler.

Men nu är kanske en flera decenniers brottskarriär slut.
Den gripne 56-åringen anklagas för grova narkotikabrott, smuggling och medlemskap i en internationell kriminell organisation. Han misstänks även av spansk polis för att ligga bakom mordet på en affärskumpan och dennes livvakt 2010.

• För tre år sedan medverkade hans tre söner i en kortfilm (“Drug Dealers Birds“, även på Youtube) om det våldsamma livet bland brittiska gangsters i exil i sina spanska lyxvillor.

Etiketter:

Annonser