Lakritspipor förbjuds i EU?

BRYSSEL Den 10 september kan bli den dag då det avgörs om lakritspipan och chockladcigaretter får vara kvar som godis i butikerna. Då hålls en debatt i EU-parlamentet om tobaksdirektivet. Förbudsivrare menar att tobaksimitationer kan locka barn att börja röka.

I direktivet ingår om godis och leksaker som ser ut som eller påminner om tobaksprodukter slutligen ska förbjudas. De senaste tio åren har det funnits ett förbud i EU om dessa produkter, men det har varit upp till medlemsländerna att själva bestämma om man ska följa det eller inte.

Lakritspipan är en gammal klassiker i det svenska godisutbudet och har funnits sedan 1920-talet liksom chokladcigaretterna. De senare har dock försvunnit från godishyllorna.

En som tycker det är bra att produkter som liknar tobaksprodukter bör försvinna ur godissortimentet är europaparlamentarikern Carl Schlyter (MP). Han varnar för att dessa kan leda till att folk vänjer sig vid produkterna och fortsätter med riktiga och farliga rökverk.

– Det handlar om själva principen att tobaksimitationer inte ska säljas till barn. Det här handlar om produkter som förstärker barns vilja att imitera vuxenbeteende, säger han till Nyheter 24.
Han ser det som ett klart rimligt förbud för särskilt chockladcigaretter, medan lakrispipor mer kan vara ett gränsfall.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser