Hård kritik mot brittisk drogsituation

LONDON I nya rapporten No Quick Fix från Centre for Social Justice utpekas Storbritannien som “Europas missbrukshuvudstad“. Kostnaden för alkohol- och narkotikamissbruk uppgår till motsvarande över 370 miljarder kronor per år.

Var tjugonde vuxen i England (1,6 miljoner personer) är beroende av alkohol och en av hundra (380 000 personer) är beroende av heroin eller crack kokain. Vart sjunde småbarn lever med en beroende förälder och mer än vart femte lever med förälder som dricker riskabelt.

Samhällskostnaderna för alkoholrelaterade skador motsvarar cirka 216 miljarder kronor och för narkotikamissbruk cirka 154 miljarder kronor per år, enligt statistikrapporten från tankesmedjan CSJ (Centrum för Social Rättvisa).

Var tolfte ungdom eller ung vuxen har någon gång tagit legala nätdroger, det är högst andel i Europa. Drogerna har “invaderat“ de ungas droganvändande. För närvarande finns 130 brittisk-registrerade webbsidor pumpar ut dessa droger billigt via postförsändelser. De senaste tre åren har 150 nya legala narkotikasorter tagits fram, men bara 15 har klassats som narkotika. Brevbärare betecknar sig som “ovilliga drogmulor“.

Ifjol konstaterades i England och Wales 52 dödsfall av legala nätdroger, 2011 rapporterades 28 dödsfall.

Regeringen kritiseras hårt av organisationen CSJ för att misslyckas att reducera alkohol- och narkotikaanvändandet, men också för att inte leva upp till ett utlovat program att hjälpa heroinister till lokala kommunala behandlingar. En undersökning av “Freedom of Information Inquiry“ visar att 55 procent av kommunerna i landet har varit tvungna att spara in på dessa behandlingsformer sedan regeringskoalitionen konservativa-liberaler, med premiärminister David Cameron i spetsen tog makten 2010, detta trots att han lovade förstärkta resurser, rapporterar BBC.

150 000 opiatmissbrukare får medicinsk underhållsbehandling som metadon, till en kostnad av motsvarande cirka åtta miljarder kronor per år. Trots att en liten minskning skett sedan en liknande undersökning (“Breakthrough Britain“) gjordes 2007, har dessa förskrivningar ökat 40 procent de senaste tre åren.

Brittiska kvinnor är i topp i Europa vad gäller alkoholberoende, brittiska män ligger tvåa i Västeuropa. Var fjärde vuxen britt dricker “farligt“ höga nivåer alkohol och var tjugonde är beroende av alkohol. Rapporten konstaterar också att det är en mycket stora regionala skillnader – 26 av de 30 lokala hälsovårdsområdena med högst andel alkoholrelaterade vårdintagningarna var belägna i den norra delen av landet.

CSJ menar att regeringen uppmärksammat problemet om faran med ett utbrett supandet i landet, men kritiserar den för att misslyckats genomföra minimipriser på billig alkohol. Dessutom anser CSJ att regeringen inte tagit tillräckligt tag i en inbyggd vårdskatt, där skatten skall gå till att betala för vården av alkoholoffer.

– Alkohol tar en ökande andel av all service i Storbritannien och nya droger orsakar mer skada – allt medan finansieringen till rehabiliteringscenter minskar dramatiskt och förskrivning av metadon är skyddad, säger Noreen Oliver, ordförande i Centre for Social Justice´s kartläggning, till BBC.
Mycket mer måste göras för att tackla roten till beroendeproblemen så att människor får en bättre chans att bryta bli fria, tillägger hon.

• Rapporten ””No Quick Fix – Exposing the depth of Britain’s drug and alcohol problem“ (pdf-fil, 107 sidor).

Etiketter:

Annonser