Omstridd ny alkohollag i Turkiet

ANKARA I Turkiet har alkoholbegränsningar införts sedan i måndags då en ny lag trädde i kraft. Drycker får inte visas i tv-filmer, butikers säljtider kortas och gränsen för rattfylleri hare halverats.

Lagen antogs i maj och har mötts av flera protester som ser lagen som förmynderi och försök från premiärminister Erdogan och partiet AKP att smygislamisera samhället. Regeringen uppger sig dock vilja förbättra folkhälsa och skydda ungdomar med lägre alkoholkonsumtion.

All alkoholreklam blir nu förbjuden, även bilder av drycker i filmer på tv måste nu maskas. Alkohol får inte säljas i butiker mellan klockan 22 – 06, skyltning begränsas och ingen försäljning får ske nära moskéer och skolor. Dessutom sänks promillegränsen i trafiken från 1,0 till 0,5 promille alkohol.

Behovet av skärpta regler vad gäller alkohol och trafik har nog ett större stöd än övriga inskränkningar. Kioskägare och krögare tror de får svårare att klara sig och flera tror att storstäders nattliv riskerar dö ut.

Alkohollagen blev en tändvätska i de våldsamma kravallerna i våras.
– Den unga generationen i storstäderna ser det som ett sätt att blanda sig i folks livsstil. Sedan finns det en stor massa som inte reagerar alls. I demokratiseringsprocessen behövs större tolerans och jag tror inte att den nya lagstiftningen kommer att hjälpa till med det, sade Yavas Bayar, på turkiska tidningen Todays Zaman, tidigare i veckan till SVT.

Sedan AKP kom till makten har alkoholskatten tidigare höjts kraftigt i flera steg, vilket följts av ökad smuggling och hembränning.

Etiketter:

Annonser