Ryssland stoppar vin från Moldavien

MOSKVA Som led i ett geopolitiskt spel att med handelshot och en tullunion knyta östeuropeiska stater närmare Ryssland och fjärma sig från EU, har Ryssland nu infört importförbud av moldaviskt vin och konjak och ukrainskt godis.

Importförbudet kommer före det väntade undertecknandet av ett handelsavtal mellan EU och Moldavien under östliga partnerskapets toppmöte i Vilnius i Litauen i november. Ryssland har också lagt importförbud på godistillverkaren Roshen från Ukraina, som också väntas teckna handelsavtal med EU.

Liknande importförbud har också tidigare funnits mot georgiska viner, teer, nötter och kryddor, vilket senare upphävdes då Georgien anslöt sig till en tullunion inom ramen för det Euroasiatiska ekonomiska samarbetet, rapporterar Novosti Ria.

Det är ryska konsumenträttsförbundet Rospotrebnadzor som gått i bräschen för importstoppet med motiveringen att Moldavien inte har en effektiv kvalitetskontroll av sina viner och sin konjak.
– Vi har gått med på att återuppta importen då landet kan ge oss övertygande bevis och garantera att man har etablerat en nationell produktkvalitetsmyndighet, säger Gennady Onishchenko, chef för konsumenträttförbundet, till Ria.

Ryssland importstoppade även moldaviskt vin 2006, då också med hänvisning till påstådda kvalitetsbrister. Då stod moldaviska viner för 60 procent av Rysslands samlade vinkonsumtion. 2007 upphävdes importstoppet och sedan dess står de moldaviska vinerna för cirka tio procent av det ryska vindrickande, värt motsvarande drygt 400 miljoner kronor per år.

• Fotnot: Även SvD:s ledarsida tar upp tullunionen och Moskvas geopolitiska projekt, “Rysslands muskler skrämmer grannarna“.

Etiketter:

Annonser