Behandlingshem hotas läggas ner

STOCKHOLM Gålö behandlingscenter i Haninge ska läggas ner av ekonomiska skäl. Det är det näst sista som drivs av Stockholms stad.

Nyligen informerades personal och boende om att socialnämnden planerar att lägga ner Gålö behandlingscenter. Stället har 32 platser, men har allt svårare att få beläggning och förlusten i år blir cirka tre miljoner kronor.

Gålö blir ett i raden av behandlingshem som avvecklas. Stockholms stad placerar – såsom många andra kommuner i landet – allt mer missbrukare i öppenvård, vilket är billigare än med heltidsplacering.
– Jag kan konstatera att vi har haft en vikande trend vad gäller placeringar under många år. Och det gäller inte bara det här stället, utan missbrukarvården i allmänhet, säger verksamhetsledaren Jonas Wiklund till SVT-ABC.

De nu placerade i hemmet Gålö beklagar avvecklingen och tycker det är viktigt att kunna få distans till vardagens bekymmer.
– Jag skulle inte klara av att gå på öppenvård inne i stan. Man träffar gamla polare som man har knarkat runt med. Det är svårt för man har bara en sak gemensamt och det är drogerna, säger en man till tv-stationen.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr försvarar beslutet.
– Stockholm Stad placerar väldigt få personer på boendet, utan det är Kriminalvården. Och nu när dom avser att inte placera där, då blir det väldigt svårt för oss att kunna fortsätta med verksamheten, säger hon.

Hon understryker att det är viktigt nu att hitta andra trygga alternativ för de på Gålö. Och att det finns flera att välja på både i storstadsområdet och runt om i landet. Men stängs Gålö behandlingscenter så har Stockholm kvar bara ett som kommunen själv driver.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser