Fordonsvåg stoppar spritlangare

MALMÖ Spritsmugglare kan vara svårt att stoppa i tullen. Men med Skånepolisens nya taktik med en bilvåg så fastnar de överlastade fordonen där istället. Hittills i år har över 300 förare med kraftig överlast av alkohol avslöjats vid gränsen.

Tullen måste kunna visa att alkoholen som förs in inte är för eget bruk. Ett problem då ransonerna för privatinförsel är enorma och lätt kan kringgås genom att hänvisa till födelsedagsfester eller bröllop.

Då kan istället kontroll av fordonets vikt bli en framkomligare väg. Bilar har en gräns för maxlast, vilken lätt passeras om mycket alkoholdrycker förs in från lågskatteländer i EU.

I Skåne har hittills i år cirka 300 kraftigt överlastade fordon stoppats vid Öresundsbron och färjestationen i Helsingborg – de två ställen som toppar såväl smuggling som legal införsel.

Satsningen med fordonsvågen har blivit en framgång mot spritlangning, enligt polisen.
– Folk kan dra in 10 000–15 000 kronor i vinst om de säljer en sådan last vidare. Vi hade ett lärarpar som fyllt bilen och misstänktes sälja till elever. Vi har också tagit överlast från propra “gentlemän“ som drygade ut pensionen genom att langa alkohol från Tyskland till ungdomar, säger polisens alkohol-samordnare Håkan Gustafsson till Metro.

Ett överlastat fordon är dessutom en trafikfara då den gör bilen vinglig och påverkar bromsarna.

Etiketter:

Annonser