Globala “blocket för droger“ stängt

NEW YORK/FRISCO Marknadsplatsen “Silk Road“ på nätet där narkotika, falsk ID med mera erbjudits har sprängts av FBI. Där har affärer för miljarder gjorts och betalats med svårspårad nätvaluta. En 29-årig man som tros vara hjärnan har gripits.

Sedan sajten som knutit samman säljare och köpare startade i början av 2011 har affärer för i storleksordningen motsvarande 8,5 miljarder kronor gjorts där.

Som ett slags “blocket för droger“ har där har tusentals olika produkter saluförts under kategorier som cannabis, psykediliska, stimulantia, även heroin, (med garantier som “bara stenar inget pulver, vakuumförpackat och anonym avsändare“). Men även läkemedel, porr, falska id-handlingar och tidigare även vapen.

Utpekade grundaren Ross William Ulbricht greps i tisdags av FBI-agenter på ett bibliotek i San Francisco när han höll på att ändra en av sina nätidentiteter, “Dread Pirate Roberts“. Han fördes bort i handfängelse och datorn beslagtogs. En borgensförhandling är utsatt till på fredag.
Samtidigt gjordes även tillslag i New York där över hundra narkotikabeslag gjordes, bl a av LSD, ecstasy, heroin. Även servrar till nätverket och digital valuta för miljoner uppges ha hittats.

29-åringen misstänks vara hjärnan i det anonyma nätverket och anklagas i en FBI-akt i New York för narkotikahandel, hackat datorer och penningtvätt. I ett separat ärende i Maryland påstås han anlitat yrkesmördare som misslyckades undanröja en konkurrent.

“Silk Road“ har kunnat nås över hela världen via anonyma servar och avancerad kryptering genom dataprogrammet Tor. Säljarnas och kundernas ip-adresser har varit så got som omöjliga att spåra. Köpen har gjorts med nätvalutan bitcoins och varorna har skickats via vanlig post och budfirmor.

Den man som nu gripits uppges ha tagit in cirka 590 miljoner kronor i provisioner (8-15 procent av varje köp) från de illegala affärer som gjorts på hans nätverk. Dit har cirka en miljon anonyma användare funnits under de tre år som verksamheten pågått.

Amerikansk polis, myndigheter och politiker har länge försökt stoppa knarkdistributionssidan. I onsdags kunde så FBI och domstol meddela att den nu släckts och att ägaren gripits, rapporterar AP.

• Nu märks stor oro – även på svenska nätchattar – efter stängningen av Silk Road. Dels för att själva identifieras som köpare, dels för att droger som beställts inte hunnits levereras.

• Fotnot: FBI:s 39-sidiga anklagelseakt mot 29-åringen, som nu offentliggjorts (via Guardian).

Etiketter:

Annonser