Två tullare fälls för narkotikabrott

HELSINGBORG Två tulltjänstemän som odlat cannabis på jobbet döms för ringa narkotikabrott. Det slipper dock straff eftersom de båda riskerar omplaceras.

Det var i våras deras chef fick höra att de två männen hade cannabisplantor på sina tjänsterum i Helsingborg av “ren nyfikenhet“ och gick vidare med fallet. Åtal väcktes så småningom.

Båda männen förnekade brott och hävdade att de inte visste det var cannabis. Den ene uppgav att han hittat några fröer i tullabbet och satt i kruka. Den andra, som hjälpte till att vattna odlingen, bröt även en kvist och satte i ett glas vatten på sitt rum.

Men Helsingborgs tingsrätt menar att det inte är troligt att tullare med så lång yrkeserfarenhet inte skulle känt igen växten. De döms för att uppsåtligen odlat cannabis, mest som “ploj“ eller i “studiesyfte“, skriver Helsingborgs Dagblad.

Påföljd för ringa narkotikabrott är vanligtvis böter. Men de båda tulltjänstemännen slipper straff eftersom de nu troligen riskerar att omplaceras, vilket tullverkets ansvarsnämnd uttalat om domen blir fällande.
De båda måste dock betala 5000 kronor var av sina försvarsadvokaters kostnader.

Etiketter:

Annonser