Rött vin bra mot alzheimer?

NOVATO Amerikanska forskare tror sig funnit förklaringen till hur antioxidanten resveratrol i rödvin kan minska risken för demenssjukdomen Alzheimer.

Flera studier har tidigare pekat på att rött vin kan skydda eller bromsa mot demenssjukdomen Alzheimers. Men nu menar forskare vid Bucks Institute i Kalifornien i en studie (“Neuroprotective Sirtuin ratio reversed by ApoE4“), som publiceras i Pnas, att de ringat in mekanismerna bakom.
Men vin nämns inte alls i studien (som nu medierna gått igång på), utan handlar om olika proteiners effekter.

I försök med såväl odlade nervceller och celler från patienter fann forskarna att antioxidanten resveratrol – som finns i rött vin – stimulerar proteinet SirT1. Det är ett protein som skyddar och bidrar till att drabbas av demenssjukdomen.
Detta genom att minska produktion av beta-amyloid och tau-proteiner (“senila placken“) som förstör hjärnans nervceller.

Forskarna kunde även reda ut hur ett annat protein (ApoE4) minskar SirT1. Två tredjedelar av de som drabbas av alzheimers har medfött proteinet som minskar mängden av det skyddande proteinet SirT1.

I Sverige drabbas cirka 20 000- 25 000 personer av demenssjukdomar varje år, totalt har cirka 160 000 personer demens. Alzheimers är den vanligaste, cirka 70 procent av dessa.

Den nya studien röner stort intresse.
– Jag tycker att det verkar vara en väldigt intressant studie som i framtiden skulle kunna leda till att man kanske kan utveckla något läkemedel som faktiskt påverkar processen i Alzheimers sjukdom. Det ligger ju långt fram i tiden men det här är ju i alla fall ett bra steg på vägen, säger Maria Ankarcrona, docent i neurobiologi på Karolinska Institutet, till SR Ekot.

Bengt Winblad, professor i geriatrik på KI, menar att den positiva effekten av vinet kartlagts för första gången. Men säger till Aftonbladet att det är lite farligt att tolka det som att börja dricka mer rödvin, eftersom efter mer än ett glas så avtar effekten och det blir bara negativt.

Alkoholläkaren och professorn i socialmedicin Sven Andréasson på KI är mer tveksam.
– Studien är inte särskilt intressant, förutom om mekanismerna och genetisk disposition. Den är en i raden som påstår att alkohol skyddar mot Alzheimers, minnesproblem, är bra för hjärtat etc. Men jag är skeptisk om det finns några positiva effekter överhuvudtaget av vin, säger han till Drugnews.

Anna Bäsén på Expressen kommenterar forskarnyheten: “Ett glas vin rödvin varje kväll är knappast patentlösningen på alzheimergåtan“. Hon menar att även om forskningen går framåt om sjukdomen så är orsakerna inte helt klarlagda – såväl arv, miljö och livsstil spelar även roll.

Antioxidant

Antioxidanten resveratrol finns i riklig mängd i bl a skalet på röda druvor (ger dess färg) och i rött vin. Den bildas av flera växter som försvar mot bakterier och svampar.

Den anses ha flera hälsoeffekter, såsom öka fettförbränning, skydda mot vissa cancertyper, vara virushämmande, antiinflammatorisk, åldershämmande (!) och alltså även fördröja/bromsa alzheimer. Men studierna är inte gjorda på människor utan i provrör, på maskar eller möss och råttor, enligt Wikipedia.

Mer än ett glas vin upphäver de positiva egenskaperna, enligt forskare. Det är inte alkoholen utan färgämnet som skyddar, därför bör druvsaft fungera lika bra. Resveratrol säljs främst som antioxidant i hälsobutiker.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser