”Snus effektivare än nikotinläkemedel”

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Fler rökare lyckas sluta fimpa med hjälp av snus än med receptfria nikotinläkemedel. Det framgår av en enkät som opionsinstitutet Temo gjort på uppdrag av Cancerfonden och läkemedelsjätten Pharmacia som tillverkar rökavvänjningsprodukter.

Av de 2 000 personer som tillfrågades i undersökningen hade hälften redan slutat röka, medan övriga fortfarande var rökare. Av de som slutat hade 33 procent använt snus vid, 17 procent nikotinläkemedel och övriga hade klarat rökstoppet utan hjälpmedel, rapporterar Svenska Dagbladet.
Resultatet torde förvåna enkätens uppdragsgivare. Cancerfonden varnar dock för att snus är ett riskabelt alternativ. Många fastnar och blir istället snusare, medan andra fortsätter med både cigaretter och snus och blir storförbrukare av nikotin, enligt Britt-Marie Lindblad på Cancerfonden.

En marknadsföringsstrid pågår nu mellan producenter av nikotinpreparat och snustillverkare där exempelvis Swedish Match försöker lansera snus till de som vill sluta röka. Snus är dock ingen hälsokost, även om cancervarningen – som inte gått att vetenskapligt belägga – nu är på väg att tas bort på burkarna.

Läs mer i Drugnews:
Light-cigaretter stoppas inom EU
Cancervarning för snus på väg bort

Etiketter:

Annonser