Fängelsedomar för amfetaminliga

MALMÖ Fängelse mellan fem och sju år. Det är Malmö tingsrätts domar för fyra män som åtalats för smuggling av 23,5 kilo amfetamin till Sverige. Två av dem ska sedan utvisas.

Domarna för bland annat grovt narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott föll i torsdags exakt ett år efter att männen greps i en samordnad aktion av tull och polis med spaning och telefonavlyssning.

Amfetaminbeslaget är ett av de större senare år för tullverket och beräknas värt 5,8 miljoner kronor i missbrukarled. De åtalade tros ingå i en liga med rötter i flera länder som smugglat stora mängder narkotika till Sverige.

En 40-årig holländare körde i oktober ifjol en lastbil från hemlandet via Tyskland, Malmö hamn till Arlanda stad. Han lade en kartong med 24 plastförpackningar i bakluckan på en BMW. En 27-årig man som körde iväg bilen stoppades av polis och narkotikan hittades. Hans jämnårig kusin sprang till skogs, men kunde senare gripas.

I Stockholm greps en 28-årig serb som misstänks ha “haft full insikt i transportens omfattande planering och organisation“, men det är inte styrkt att hans roll varit ledande i ligan, enligt domstolen.

Serben döms till sju års fängelse och holländske kuriren till sex år – båda ska sedan utvisas ur landet. De båda kusinerna som mottog narkotikan döms till fem år respektive fem år och fyra månaders fängelse. En av dem döms även för att ha stulit kläder.

Alla förnekar brott och blir kvar i häkte tills domarna vunnit laga kraft.

Etiketter:

Annonser