”Underskott på vin i världen”

STOCKHOLM Efter minskad vinodling i Europa och ökat vindrickande ibland annat Kina och USA, kan det bli svårare att få tag i sina favoritmärken. Men Systembolagets ser ännu ingen risk för brist i sina lager.

– Nej, våra producenter och leverantörer klarar svara upp mot efterfrågan. Men vi vet inte hur det blir om några år om fler kinesiska konsumenter börjar dricka vin, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Det är investmentbanken Morgan Stanley som i en rapport varnar för att världens vinproducenter får allt svårare att svara upp mot ökad global konsumtion. År 2004 var överskottet i världen 600 miljoner lådor vin, idag saknas 300 miljoner lådor för att klara efterfrågan.
Det största underskottet av drycken på 40 år, enligt rapporten som BBC och Reuters tagit del av.

I Europa har vindrickande minskat under flera år, vilket ledde till stora överskott för några år sedan. Vinlager gjordes om till etanol. Men nu ställer tillverkarna om och produktionen faller, ifjol minskade vintillverkning med tio procent.

– Vinproducenter har gått från kvantitet och satsar mer på kvalitet. Vindrickande minskar i södra Europa, men dyra franska bordeauxviner är populära hos nya medelklassen i Kina, säger Lennart Agén.

Sydeuropéer dricker mindre vin – mellan åren 2000-2012 minskade konsumtionen i Frankrike med -12 procent, Italien -27 procent, Spanien -34 proc. I USA har vindrickande motsvarande period ökat 37 procent och i Kina hela 67 procent. Alkoholföretag söker nya marknader med aggressiv marknadsföring och livsstilar i väst lockar många i Asien.

Medan åkerarealen för vinodling minskar i Europa i takt med att européer långsamt nyktrar till, så har odling ökat markant i såväl Amerika, Oceanen som Kina senare år.

I Kina finns vinodlingar numer även i Gobiöknen, enligt ett SVT-reportage. Franska experter är där och ger råd och fler rika kineser dricker såväl inhemska som utländska viner. På sikt kan Kina bli en ny vinexportör i en allt mer global värld.

Svenskarna dricker mer vin och öl och mindre starksprit än förr. Ifjol sålde Systembolaget 194,5 miljoner liter vin i Sverige, (hittills i år 145 miljoner liter vin). Över hälften är lådvin. Tidigare var sydafrikanska viner populärast (storsäljare är röda lådvinet Umbala), men nu börjar italienska viner bli mer inne.

Sverige är ett relativt nytt vinland och det odlas bara på omkring 100 hektar. Trots ett relativt högt pris för konsumtenter så är det vinet ändå lättsålt, berättar Anders Melin på föreningen Sveriges Vinodlare för SVT.

• Alkoholfritt har ökat kraftigt senare år i systembutikerna. Men det är mer must, cider och fruktdrycker, inte så mycket rött vin då alkohol även är en smakbärare, enligt Lennart Agén på Systembolaget.

Etiketter:

Annonser