Ljus tändes för narkotikans offer

“Ett av ljusen där kunde varit jag“, sade författaren Börge Hellström vid ljusmanifestationen på Sergels torg i Stockholm. Minnesstunder för narkotikans offer anordnas i Allhelgonahelgen runt landet.

Mötet i Stockholm lockade ett hundratal personer och arrangerades av Folkrörelser mot droger.

Börge Hellström – en gång drogmissbrukare, senare medgrundare av Kris och idag framgångsrik författare – inledde kritiserade i sitt tal politiker för att de struntar i de missbrukare som på ett eller annat sätt dör av sitt missbruk.
Han menar att det alltid är politiska beslut som stoppar vården.

– Ljusmanifestationen är jätteviktig, många människor dör i onödan av sjukdomen. Missbrukare får aldrig en “vacker“ död, det är alltid en otäck död. Det är viktigt att påminna om en haltande narkotikapolicy. Det är vi som får betala hela priset. Ett av ljusen där på trappan kunde ha varit jag, sade han och blickade mot ljusen i trappan.

På ett seminarie tidigare samma dag berättade han om en svår uppväxt med sexuellt utnyttjande, vägen in och ut ur missbruket, att våga prata om sina erfarenheter och om sina böcker.
Han kritiserade dagens missbruksvård och beskrev ett samhälle som vägrar ge hjälp som “fascistoidiskt“. Han efterlyser mer tvångsomhändertagande från livshotande missbruk i kombination med vettig behandling.

På Sergels torg ett par timmar senare fortsatte talare att avlösa varandra från de 17 organisationer som arrangerat minnesstunden. Flera ville att mer resurser ska satsas på förebyggande insatser och att krafttag måste till för att stoppa spridning av narkotika på såväl gator som på Internet.

UNF:s ordförande Malin Thorson uppmanade organisationerna att ta debatten om legalisering av narkotika som nu förs på bred front i Sverige och i världen.
– Vad kan vi göra för att förhindra de hundratals dödsfallen varje år? Problemet är inte att narkotika är olaglig. Problemet är att människor dör av narkotika, därför måste vi möta legaliseringsivrarna, sade hon.

En kille från Unga Kris berättade om vägen från kriminellt gäng och missbruk till att idag känna tilltro på livet och framtiden. Andra nämnde såväl tobak som alkoholens roll i vägen till beroende.

En fyrabarnsmamma berättade starkt om när Drogen flyttade in i familjen. Om lögner, förnekelser, stölder i hemmet, medberoende och frustration, och om svårigheter att få hjälp.
Till slut skulle den 15-årige sonen få hjälp i öppenvården.
– Men han var så manipulativ att lurade även experterna och kunde återvända till Drogen, sade Kerstin Lundahl Söderman efteråt till Drugnews.
Idag är han 24 år med karriärjobb, men har fortsatt med cannabis och alkohol i helgerna.

Kerstin – idag aktiv i Anhöriga mot droger, Järfälla – hade fått i uppdrag att som avrunding på manifestationen uppmana till en tyst minut för narkotikans offer. Ljusen i trappan fladdrade i den regntunga kvällen.

Etiketter:

Annonser