Norskt kokainbeslag bland bananer

OSLO Norska tullen har gjort sitt näst största kokainbeslag någonsin. Hela 145 kilo av drogen hittades nyligen i en last bananer på ett lager i Oslo. Det är lika mycket som tullen sammanlagt hittat de tre föregående åren.

Beslaget gjordes 10 december, men avslöjas först idag då norska tullen presenterar sin beslagsstatistik för fjolåret.

Kokainpartiet hade gömts i tio lådor banan som låg och mognade tillsammans med ett större bananparti på lagret i Økern i Oslo. De två narkotikahundarna Tika och Hattrick letade narkotikan bland de tusentals lådorna på lagret.

Narkotikan hade troligen gömts bland bananerna redan i Ecuador i Latinamerika och skeppats till Tyskland. Där har de lagts över på lastbil och körts till Oslo, enligt tullen.

Men varken chauffören, mottagaren i Norge eller lagrets ägare misstänks vara inblandad i kokainsmugglingen.
– Detta är ett modus, tillvägagångssätt, kallad ”rip-off”, där smugglarna hittat en legal last och lyckats placera narkotikapartiet där utan att varken transportör eller mottagare i Norge hade kännedom om det. Det är avancerad logistik och ovanligt stort beslag, säger Bjørn Røse, avdelningsdirektör på tullen, till Dagbladet.

Han bedömer att gatuvärdet av 145 kilo kokainet är värt uppåt 50 miljoner norska kronor.

Polisens avdelning för organiserad kriminalitet i Oslo har nu tagit över ärendet och utreder även om det mycket stora narkotikapartiet var avsedd för Norge.
Det är det största kokainbeslag som gjorts i Norge, vid sidan av ett år 2005 då tullen fann 153 kilo av drogen ombord på ett sydamerikanskt fartyg.

Att smugglarligor placerar droger i legal last utan att importören vet om det har blivit vanligare i Europa. I somras hittades över 200 kilo kokain på ett lager hos butikskedjan Coop i Danmark.

Etiketter:

Annonser