Färre drogpåverkade på Hultsfredsfestival

(Drugnews/SL)
MALMÖ Nära var tionde på Hultsfredsfestivalen förra sommaren var narkotikapåverkad. Och hälften av besökarna – främst ungdomar – hade prövat någon gång tidigare. Det visar en studie som Beroendekliniken vid Linköpings universitetssjukhus gjorde på plats tillsammans med Rättsmedicinalverket.

Av 215 drogtester som gjordes visade 18 spår av narkotika, oftast cannabis. Men andelen kan ha varit högre eftersom testerna gjordes på en lugnare del av campingområdet och många dricker mycket vätska, vilket försvårar analyserna.
”Vår undersökning visar ändå att det är en grov missuppfattning att alla festivalbesökare är drogade”, säger överläkare Kerstin Käll som presenterade studien på narkotikamässan i Malmö.

Hon anser att situationen förbättrats under senare år, delvis kanske för att polisen agerat mer kraftfullt mot öppet missbruk och langning. En kompletterande enkät som gjordes på Hultsfredsfestivalen visade att även om hälften uppgav att de någon gång prövat illegala droger så är en majoritet emot droganvändning. 70 procent av de som svarade mellan 18-21 år.

Årets Hultsfredsfestival är 14-16 juni. Läs hela artistprogrammet på Rockpartys hemsida.

Läs mer i Drugnews:
15 narkotikapoliser på Hultsfredsfestivalen

Etiketter:

Annonser