Svenska kronvittne i smuggelrättegång

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM/MÜNCHEN En internationell smuggelliga har sprängts av rikskriminalen med hjälp av ett svenskt kronvittne som i utbyte mot lägre fängelsestraff i Tyskland avslöjat sina kumpaner. I tisdags åtalades tre kvinnor och tre män för bland annat grovt narkotikabrott och grov varusmuggling.

Kronvittnet, en 24-årig kvinna, kommer till rättegången nästa vecka i Stockholms tingsrätt och hennes vittnesmål väger tungt enligt en kommentar av kammaråklagare Lars Västhagen till Expressen. Ligan misstänks, i den svenska delen av utredningen, ha smugglat minst tio kilo heroin, 900 gram kokain, lika mycket opium och 3 200 ecstasy-tabletter mellan flera europeiska städer. Polisutredningar pågår även i flera andra länder mot smuggelligan.

Själv greps kvinnan på Münchens flygplats i juli med fyra kilo heroin i en dubbelbottnad väska då hon var på väg från Istanbul till Madrid. Till skillnad mot i Sverige kan gripna i Tyskland förhandla ner strafftiden genom att lämna polisen viktig information. Hon berättade om sin och andras roll i flera andra smugglingsresor och fick straffet sänkt till fyra års fängelse.

Kronvittnet – tidigare ostraffad – kom i kontakt med ligan via en kvinnlig medlem på en danskrog i Stockholm för ett par år sedan. En 29-årig svensk man utpekas som ledare för narkotikaligan och en 24-årig norrman som andreman. Samtliga nu åtalade nekar till anklagelserna.

Etiketter:

Annonser