”Försök mörklägga fakta kring Vallos död”

(Drugnews/SL)
UPPSALA Rättsmedicinalverket har försökt mörklägga fakta kring Osmo Vallo-fallet. Det anser en grupp rättsmedicinare i Uppsala och Linköping som i en debattartikel i Dagens Nyheter sluter upp bakom professor Jovan Rajs som vid en senare obduktion fann tecken på att polisens övervåld vid gripandet av missbrukaren Vallo i Karlstad 1995 orsakat hans död.

Artikeln är en reaktion på fem andra rättsläkares angrepp på Jovan Rajs i samma tidning.

De sju debattörerna kritiserar även nye generaldirektören Ulf Westerberg i Rättsmedicinalverket för att öppet ha stött en första gravt felaktig obduktion av Vallos kropp. Viktiga bevis försvann (halskotepelaren), delar av protokollen sekretessbelades och större vikt lades vid de misstänkta polisernas version än 13 opartiska vittnen.
”Vi anser att det skulle vara en verklig skandal om någon skulle få den uppfattningen att det är den samlade svenska rättsläkarkåren som skulle ligga bakom de iögonfallande felaktigheterna och bristerna i de två första obduktionerna av Osmo Vallo och RMV:s systematiska mörkläggnings av fallet, bland annat i sitt yttrande till Justitiekanslern”, skriver rättsmedicinarna.

De märkliga turerna kring myndigheternas handläggning av Osmo Vallos död utreds på regeringens uppdrag av landshövding Mats Svegfors som ska vara klar före årsskiftet. Vallos mor har ihärdigt försökt få klarhet, Amnesty har krävt en oberoende utredning och professor Jovan Rajs beskriver ingående fallet i sin biografi Ombud för de tystade (Norstedts, 2001).

Läs mer i Drugnews:
Svegfors utreder Osmo Vallo-fallet

Etiketter:

Annonser