Hetsig knarkdebatt på hampasymposiet i Alnarp

ALNARP På en stundtals hetsig debatt drabbade förespråkare och motståndare till hampaodling samman på torsdagen på Sveriges Lantbruksuniversitetet i Alnarp nära Lund. ”Det är upprörande att universitetet används som plattform för att försöka bryta upp odlingsförbudet av en narkotikaklassad växt”, säger MaLou Lindholm från Hasselarörelsen till Drugnews.

Det blev inte riktigt det symposium bara om ”industrihampans nyttigheter och möjlighet” som arrangörerna SLU, Hushållningssällskapet i Malmöhus och lobbyföringen Hampanätet hade tänkt. Visst serverades hampa-te, visades hantverk och kläddesign. Och ventilerades andra nyttoprodukter man kan göra av fiberväxten.
”Debatten har fokuserats alltför mycket på droghampan. Nu ville vi lyfta fram industrihampans fördelar”, säger docent Bengt Svennerstedt på SLU till Drugnews.

Men bland det 80-talet deltagarna fanns inte bara lantbrukare och branschfolk. Även representanter från polis och anti-narkotikaföreningar var där och uppmärksammade på det omstridda odlingsförbudet, kontrollproblem att skilja cannabis med låg rushalt från hög och folkhälsoaspekter.

Några bönder – bland andra ekobonden Ulf Hammarsten från Skottorp utanför Laholm – har utmanat den svenska narkotikalagen och utan tillstånd ha börjat odla hampa med hänvisning till EU-rätt.
”Det är så små mängder av rusämnet THC i de plantorna att det inte går att bli berusad på dem. Jag tycker hela diskussionen är aningen befängd”, sade Hammarsten, som deltog på mötet i Alnarp, till TT.
Han ska inom kort skörda sin provodling, bereda fibrerna och bland annat utvinna olja.

Liksom Hammarsten hoppas docent Bengt Svennerstedt på Lantbruksuniversitet, som leder en forskargrupp om biofiberteknologi, att EU-kommissionen kommer att förmå Sverige att tillåta hampaodling. Hittills har regeringen dock sagt nej.
”Visst är det ett problem att det är svårt att skilja droghampan från industrihampan. Men jag är helt övertygad om att odlingsförbudet av industrihampa snart kommer att lyftas”, säger Svennerstedt till Drugnews.

Emot det kämpar bland andra MaLou Lindholm, före detta EU-parlamentariker, nu aktiv i Hasselarörelsen.
”Ekonomi väger tydligen tyngre än ungdomars hälsa för vissa. Vi behöver inte mer cannabis i Sverige, vi har tillräckliga problem med den som smugglas in och missbrukas”, säger MaLou Lindholm.
Hon menar att det inte finns några växter som heter ”industri- eller ”droghampa”, utan de är båda Cannabis sativa fast med olika rushalter. Hon menar också att de nyttoprodukter som man kan få från hampa även går att få fram på andra sätt – både billigare och med bättre kvalitet.
”Lantbruksuniversitet använder skattepengar till att forska kring en narkotikaklassad växt. Varför inte istället använda samma energi och resurser till att försöka få fram nyttoprodukter ur alternativa grödor, såsom den gamla kulturväxten lin?”, undrar MaLou Lindholm.

Hon anser att bakom hampalobbyisterna finns även de som vill legalisera cannabis med högre rushalter. I flera länder smygodlas höghaltig cannabis i legala fält.
”Lyckas man bryta upp det svenska odlingsförbudet medför det med största sannolikhet att fler unga riskerar att hamna i missbruk”, säger MaLou Lindholm.

Etiketter:

Annonser