Svensk missbrukarvård dyr och ineffektiv

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Stora delar av svensk missbrukarvård bedöms som ineffektiv i en ny statlig utredning. Det finns behandlingar vid alkohol- och narkotikamissbruk som ger bevisat resultat. Men det är ofta inte de metoderna som används, utan ”ospecifik stödbehandling” i form av ofta värdelösa samtal, konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering. SBU bedömer samhällets kostnader för drogmissbruk till mellan 30 och 120 miljarder kronor per år.

Drogmissbruk för med sig mycket mänskligt och socialt elände och kostar samhället miljarder. Samtidigt som det blivit svårare att få behandling har man länge misstänkt att den befintliga missbrukarvården inte fungerar tillfredsställande, trots höga kostnader.
Årsnotan för sjukvårdens missbrukarvård är idag 1,5-2 miljarder kronor, socialtjänstens förmodligen ännu högre.

En grupp experter knutna till SBU har gått igenom 641 studier i världen av missbruksbehandling för att försöka sålla agnarna från vetet. Man fann flera psykosociala behandlingsmetoder och läkemedel som i undersökningarna visats vara effektiva mot missbruk, beroende och återfall.
Men det saknas vetenskapligt stöd för mycket av den vård som idag används i landet, exempelvis ospecifik stödbehandling som socialkurativa insatser och samtal som mer söker problemens grund i barndomsupplevelser.
”Missbrukarvården skulle förbättras om resurser överfördes från ineffektiva behandlingsmetoder till metoder som är dokumenterat effektiva”, skriver SBU.

Inom alkoholvården är, enligt rapporten, exempelvis Minnesotasmodellen (tolvstegsbehandling), motivationshöjande behandling, anhöriginsatser och terapier mot själva missbruket effektiva. Effektiva läkemedel mot beroendet är exempelvis naltrexon och antabus.
En av tio alkoholister skulle kunna få hjälp på ett tidigare stadium om vårdpersonalen vågade ställa enkla frågor till patienter när de misstänker alkoholmissbruk. Men denna förebyggande ”mini-intervention” – som är dokumenterat effektiv och billig – upplevs ibland mer känslig för personalen än för patienterna.

På narkotikasidan kan åtgärder inriktade för att ändra missbruksbeteende (beteendeterapier) ha effekt mot heroin- och kokainberoende. Däremot har inga dokumenterat väl fungerande behandlingsmetoder hittats mot cannabis, som är den dominerande illegala drogen. För andra preparat, exempelvis amfetamin, är studierna ej tillräckliga.

Vad gäller läkemedelsbehandling har bland annat ersättningsmedlen metadon och buprenorfin visat sig hjälpa grava heroinister. Men inga välgjorda studier har kunnat visa på fungerande läkemedel mot beroende av cannabis, amfetamin och kokain.

• Varför har man då inte tidigare ställt krav på att missbrukarvården ska vara effektiv. En förklaring är enligt Kerstin Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, att vården länge styrts efter ideologiska värderingar:
”Några talar om hårda krav, andra om mjuk omtanke. Lagstiftare och politiker har haft olika uppfattningar om vad missbrukare mår bra av”, säger Wigzell till Dagens Nyheter.

Läs mer i DrugNews:
S: missbrukarvården är oprofessionell
Färre tvångsvårdas i Stockholm
Metadonmottagning förbereds i Göteborg
Engqvist: ”Ökade resurser mot drogproblemen”

SBU:s sammanfattning av rapporten, Behandling av alkohol- och narkotikaproblem, finns här.

Etiketter:

Annonser