Hampaåklagare JO-anmäls för förhalning

HALMSTAD/STOCKHOLM Åklagaren som utreder om den hallandsbonde som odlar hampa med låg rushalt gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott har JO-anmälts för att förhala ärendet. ”Jag kan inte agera mer skyndsamt. Vi väntar på kompletterande prov, dessutom är rättsläget komplicerat och osäkert med tanke på att hampaodling är tillåtet enligt EU-rätt”, säger åklagare Ann-Christin Claesson till Drugnews.

Det är MaLou Lindholm, f d EU-parlamentariker och idag aktiv inom Hasselarörelsen, som vänt sig till riksdagens justitieombudsmän. Hon anser att åklagarens handläggning av ekobonden Ulf Hammarstens provodling utanför Laholm varit orimligt lång. Dessutom är odlingen ett klart brott mot svensk narkotikalag, oavsett den rushalt (THC) som åklagaren väntar svar på från Statens kriminaltekniska laboratorium, enligt Lindholm.
Ärendet är principiellt viktigt eftersom även andra bönder börjat odla med hänvisning till EU-rätt – odlingar som undersöks av polisen.
”Åklagarens agerande skapar osäkerhet om vad som gäller och om lagen är lika för alla eller inte. Inte minst med tanke på alla illegala småodlare som åkt fast under årens lopp och fått sina rättmätiga straff”, säger MaLou Lindholm i ett pressmeddelande.

Ann-Christin Claesson anser att JO-anmälaren Lindholm inte har insikt i hur handläggningar om förundersökningar ska skötas.
Hon räknar med att få det kompletterande svaret om THC-halten denna vecka från SKL, och som skulle kunna påverka straffvärdet. Men åklagaren säger att hon ändå inte hinner besluta om eventuellt åtal förrän tidigast under oktober.
Risken är nu stor att Hallandsbonden hinner skörda innan förundersökningen är klar.
”Jag har idag inte underlag för att ta skörden i beslag, även om bevisen därmed skulle försvinna”, säger åklagare Ann-Christin Claesson.

• Har ni hört bonden själv som sådde i slutet av april?
”Nej, han är inte hörd än. Vi vill veta THC-halten först. Dessutom är hans inställning redan känd”, svarar åklagaren och hänvisar till bondens ansökningar om att få odla sk industrihampa såsom sina kollegor i övriga EU.

Anmälaren MaLou Lindholm anser att åklagaren genom sitt agerande förhalar ärendet och inte verkar följa svenska lag i första hand.
”Det finns ingen anledning för Sverige och svenska jurister att lägga sig platt inför EU i en för Sverige och svensk narkotikapolitik så principiellt viktig fråga”, säger MaLou Lindholm.

Etiketter:

Annonser