Tobakshundar testas mot cigarettsmugglare

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Tullen hade i november beslagtagit cirka 45 miljoner cigaretter – vilket är mer än under hela fjolåret. Flera grovt kriminella ligor från Baltikum, Polen, Storbritannien och Sverige har avslöjats, några av dem har omsatt mer än 100 miljoner kronor. Nu ska tobakshundar prövas i smuggelbekämpningen.

”Vi ska testa en hund under våren i Östersjöregionen i kontrollen av godstrafik, inte bland vanliga passagerare. Faller det väl ut ska vi utbilda fler tobakshundar”, berättar Sven-Peter Ohlsson, chef för tullens gränsskydd, för Drugnews.

De största cigarettbeslagen (tullverkets beslagsstatistik) görs idag vid färjeläget Kapellskär och hamnarna i sydöstra Sverige. En orsak till de ökade beslagen är att tullverket blivit bättre på att spåra stora cigarettlaster. Dessutom är straffen för smuggling av cigaretter lägre än för exempelvis narkotika, och vinsterna är minst lika stora med tanke på en betydligt större konsumentmarknad.

Sedan tobaksskatten sänktes 1997 sedan har alltså inte cigarettsmugglingen minskat.
”Men det går inte att bekämpa cigarettsmuggling med sänkta skatter, smugglarnas kostnad är bara några kronor asken. Istället är det de som köper svarttobak som måste informeras om att de understöder grov kriminalitet”, säger Sven-Peter Ohlsson till Sveriges Radios Eko.

Läs mer i Drugnews:
Skånsk politiker åtalas för tobakssmuggling
Rekordmånga tullbeslag förra året

Etiketter:

Annonser