Hemlöshetskommittén: bostad en laglig rättighet

(uppdat 12-19)(Drugnews/SL)
STOCKHOLM. Den statliga kommittén för hemlösa vill att fast bostad ska bli en lagstadgad rättighet. Genom ändrad socialtjänstlag, försvåra vräkningar och återinföra bostadsanvisningslagen skulle kommunerna kunna kräva in lägenheter från värdarna för att kunna hjälpa landets cirka 10 000 hemlösa.
Borgerliga kommittédeltagare har dock reserverat sig mot hemlöshetsrapporten som överlämnas till regeringen på fredag.

Kommittén vill öka det ekonomiska stödet till frivilligorganisationer och att investeringsbidrag riktas direkt till hushåll med svag ställning på bostadsmarknaden, enligt Widar Andersson (bilden), ordförande i hemlöshetskommittén, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Widar Andersson har tidigare sagt att han i förlängningen vill avskaffa härbärgena för hemlösa.

Flera hemlösa har missbruksproblem och är i behov av psykiatrisk och fysisk vård. Särskilt utsatta är kvinnor och deras barn utan fast bostad.
Kommittén vill att kommuner och landsting ska få upprätta gemensamma nämnder med helhetsansvar för bland annat missbrukarvård, psykiatri, omsorg och boende.

Alla borgerliga partier har dock – liksom Kommunförbundet – reserverat sig mot förslagen.
Borgerliga toppolitiker som varit med i kommittén är kritiska till förslagen och anser att det görs bostadspolitik av hemlöshetsproblemet.
”Rapporten är en förenkling. Vi ser hemlöshet som något mycket mer komplext, som handlar om allt från psykiatrireformen till bemötande av socialtjänst och en rad andra välfärdspolitiska frågor”, säger Kristina Axén Olin, moderat socialborgarråd i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Läs mer i Drugnews:
• krönika: ”Ingen väljer själv att bli utslagen och hemlös”
”Lagstöd åt 10 000 hemlösa” -75 proc. missbrukar

Etiketter:

Annonser