Minst 17800 utan egen bostad

STOCKHOLM Allt fler saknar egen bostad i Sverige. Minst 17 800 är hemlösa visar en ny kartläggning av Socialstyrelsen. Många har missbruks- och psykiska problem, men för flera är hemlöshet huvudproblemet. Andelen kvinnor och utlandsfödda har ökat. Utredarna anser att bostadspolitiken släpar efter. /Regeringen utlovar långsiktig satsning.

– En viktig poäng med vår undersökning är att visa på att det finns så många olika orsaker till hemlöshet och därmed måste också flera politikområden ta ansvar för problemet, inte bara socialpolitiken. Bostadspolitiken borde till exempel ta ett större ansvar, säger Anna Qvarlander, projektledare för Hemlöshet i Sverige, i en kommentar.

På tisdagen lämnades utredningen över till regeringen. Det konstateras att hemlöshet fortfarande är ett olöst problem i landet. Vid en genomgång vecka 17 förra våren så var minst 17 800 personer hemlösa. Det är cirka 2000-3000 fler än vid förra kartläggningen 1999, enligt ett nytt, lite vidare sätt att beräkna för att fånga in fler grupper.

I nio av tio kommuner finns hemlösa, även om problemen är störst i storstadsområdena. Av de hemlösa är 3 600 personer i en akut situation, en grupp som ökat – de är uteliggare eller bor tillfälligt på härbärgen, kvinnojourer eller campingplatser. 4 700 personer sover ofrivilligt hos släkt och vänner eller har korta andrahandskontrakt. 8 400 är inskrivna på institutioner eller olika slags stödboenden, men saknar bostad när de skrivs ut. Resterande 1 100 personer i beräkningen har en mer okänd bostadssituation.

Av de hemlösa är tre av fyra män och har oftare missbruksproblem än kvinnorna utan bostad där psykiska problem är vanligare. Andelen utlandsfödda hemlösa har ökat (26 procent), de som är födda utanför Norden är yngre och har mindre missbruksproblem. Drygt 30 procent av de hemlösa är föräldrar till barn under 18 år. De som bor ofrivilligt hos släktingar och kompisar har ofta mindre social problematik, det handlar oftare om brist på arbete och ekonomi.

Utredarna konstaterar att det numer inte bara är brister i socialpolitik, utan också i bostadspolitik som ligger bakom mänga hemlösas belägenhet.

Regeringen utlovar satsningar mot de hemlösas problem. På en presskonferens efter att utredningen överlämnats skisserade både socialtjänstminister Morgan Johansson och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin satsningar.
Morgan Johansson betonade starka samband mellan missbruk och psykiska problem visavi hemlöshet. Han menar att flera av personerna borde erbjudits plats inom missbruksvården eller psykiatrin och pekar på att regeringen nu stöder kommunerna i lokala behandlingsgarantier.

År 2008 vill han se en nationell behandlingsgaranti för missbrukare (med en behandlingsplan inom fyra veckor efter första kontakt). Men efterlyser också handlingsplaner mot hemlöshet i alla kommuner (med bl a Göteborg som förebild) och aktivt arbete för att förebygga vräkningar.

– Det behövs långsiktiga lösningar istället för som på flera håll kortsiktiga satsningar med att bara ge tak över huvudet för natten och en tallrik soppa, sade Morgan Johansson och gav en känga till moderaternas bostadspolitik för utsatta.

Mona Sahlin utlovade statliga satsningar på fler bostäder och att slå vakt om hyresrätter och allmännyttan och stoppa fortsatt utförsäljning. Men också att understryka kommunernas roll som bostadsförmedlare och behov av särskilda ungdomsbostadssamordnare.

• Widar Andersson (bild) var tidigare ordförande i Hemlöshetskommittén som lade fram förslag 2001. Han anser att kortsiktiga lösningar allt för ofta dominerar arbetet mot hemlöshet.
– En stor del av de åtgärder och insatser som erbjuds de hemlösa är därför snarare delar av problemet än inslag i lösningen, skriver han på ledarplats i tidningen Folkbladet .
Han uppmanar regeringen studera goda lokala exempel och bjuda in Malmö kommunala bostadsbolag, boendet Bergsjö gård i Göteborg, ideella föreningen Situation Stockholm och Norrköpings kommun för överläggningar.

• Fotnot: Läs rapporten Hemlöshet i Sverige 2005 – omfattning och karaktär (118 sid, pdf-fil). Se regeringens presskonferens i efterhand.

Etiketter:

Annonser