Barn på jourhotell med missbrukare

STOCKHOLM Bostadslösa barnfamiljer blandas med missbrukare och kriminella på jourhotell i Stockholm. Många barn vågar inte gå ut. Ett dyrt system för skattebetalare, men en god intäkt för hotellens ägare.

SVT:s Uppdrag granskning berättar onsdag kväll om några av de omkring 18 000 personer i Sverige som står utan fast bostad. I Stockholmsområdet anlitas jourhotell för att lösa akuta situationer.

Men en avsedd kort insats blir ofta boende på längre tid. SVT har mött en barnfamilj som bott nio månader i ett rum på 25 kvadratmeter. Trångt med våningssängar och kokvrå. Dessutom vägg i vägg med andra bostadslösa, ibland missbrukare och personer med brottsligt förflutet.

– Vi brukar alltid ha tv:n på när vi går och lägger oss för att vi inte ska bli rädda, berättar en flicka.

Affärsidén är lönsam för företagen som kan hyra ut ett rum för upp till fem gånger mer än man själv betalar stadens eget fastighetsbolag

Hos Hotelljouren placerar socialtjänsten ett par hundra hemlösa från hela Stockholmsregionen. Företagets tre platser omsatte ifjol 23 miljoner kronor och gav fyra miljoner i vinst.

Ibland måste barnfamiljer dela kö och badrum med övriga i fastigheten.
– Det är klart att barnen borde bo i en sörgårdsidyllisk liten stuga med trädgård, men det som är bra här är att det skapas band mellan människor som annars aldrig skulle träffats, säger Charlotta Engman, delägare i Engmur AB, till SVT.

• I Stockholm finns, enligt en äldre beräkning, kring 3600 akut hemlösa. Men perioden januari 2008 till juni i år anmälde sig 491 nya besökare hos Enheten för hemlösa i Stockholm, och antalet besök har fördubblats i första månaderna i år, enligt Dagens Nyheter. Många är från länet som länge hankat sig fram, men nu inte orkar längre. Andra är sådana som kommer från fängelsestraff och hemvändare som bott utomlands ett tag.

Etiketter:

Annonser