Fler unga hemlösa

STOCKHOLM Nära var femte kommun uppger att fler barnfamiljer riskerar förlora sin bostad. Nu kräver Stadsmissionen, som i en ny rapport granskat hemlösheten, skärpt lagskydd mot vräkning av barn och personligt ombud för unga i hemlöshet.

Sedan 2007 – då regeringen satte upp mål att inga barn ska vräkas – har 1 900 barn berörts av vräkningar i Sverige, 632 barn och unga ifjol (+ 2 procent). Och enligt 55 kommuner så har vräkningar av barnfamiljer ökat. De regionala skillnaderna är stora.

Rapporten “Hemlös 2011“ som Stockholms Stadsmission sammanställt bygger på bland annat enkäter med kommuner och Kronofogdens vräkningsstatistik. Det konstateras att vid sidan av barn som vräks, så finns många fler utan tryggt boende. Exempelvis barn som rymt eller kastats ut hemifrån (ofta i socialt utsatt familjer med konflikter, våld, missbruk), flyktingbarn och EU-medborgare som flyttar runt.

– Det är djupt oroande att vi möter allt fler unga på våra härbärgen och boenden. Vissa har varit utsatta för våld och vågar inte återvända till sina familjer, andra ingår i familjer som blivit vräkta eller tvingats lämna sina hem, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission, i en kommentar.

Olika studier beräknar att det finns omkring 15 000 hemlösa personer i Sverige, varav kanske 2000-3000 är barn. Men kunskapsläget är bristfälligt, bland annat syns inte hemlösa barn och papperslösa som gömmer sig. Hemlösheten är större än vad som syns i statistiken, konstaterar Stadsmissionen som efterlyser en ny nationell strategi.

Rapporten presenterades i fredags och ska lämnas över till riksdagen. Stadsmissionen saknar nya politiska initiativ mot hemlöshet på nationell nivå sedan regeringens förra strategi löpte ut 2009.

Man föreslår flera åtgärder mot hemlöshet – exempelvis att lagskyddet skärps mot att barn vräks och att unga hemlösa får rätt till personligt ombud som kan hjälpa till i byråkratin och slussa till boende och sysselsättning.

Professor Hans Swärd från Lunds universitet, som deltagit i hemlöshetsrapporten, tror det behövs extrasatsningar på minst en miljard kronor per år för att få bukt med problemen.

• Fotnot: Stockholms Stadsmissions rapport “Hemlös 2011 – En statusrapport om det offentligas stöd till människor i hemlöshet, med utökat fokus på unga i hemlöshet“ (pdf-fil, 67 sidor).

Etiketter:

Annonser