Tuffare att vara hemlös

STOCKHOLM/MALMÖ Det har blivit hårdare för hemlösa i huvudstaden. Ifjol avled 13 av Situation Stockholms tidningsförsäljare – de flesta efter överdoser och missbruksrelaterade olyckor.

De hemlösas tidning som når allt fler och förmedlas av över 400 försäljare på Stockholms gator och torg har i snitt en dödsruna i månaden. Hittills i år har ytterligare två döda försäljare meddelats i tidningen.

– Gemensamt för dödsfallen är att de levt slitsamma liv, och att deras situation som hemlösa har varit en bidragande orsak, säger Ulf Stolt, chefredaktör på Situation Stockholm, till Aftonbladet-punkt.se.

Under vintermånaderna är det extra svårt att vara hemlös – härbärgena blir snabbt fulla när graderna sjunker.

Vid Socialstyrelsen kartläggning våren 2005 var minst 17 800 personer i landet utan egen bostad. I Stockholm finns omkring 3000-5000 hemlösa, varav cirka ett tusen är kvinnor. Personer i en akut situation som är uteliggare eller bor tillfälligt på härbärgen, kvinnojourer eller campingplatser hade ökat.

• Regeringen har avsatt 66 extra miljoner för 2007-2008 för att förmedla till lokalt utvecklingsarbeta och utvärdering av insatser för hemlösa. Enligt en ny strategi ska alla garanteras tak över huvudet, eget boende underlättas, vräkningar minska och inga barn ska kunna sättas på gatan.

– Jag tänker nu ägna tid till att ta reda på vilket slags stöd som aktörerna behöver för att kunna utföra sitt viktiga arbete. Genom att underlätta för dessa så kan jag medverka till att fler människor får ett hem, säger Kenneth Johansson (c), ordförande i riksdagens socialutskott, som besökte i fredags Stadsmissionen i Malmö.

Etiketter:

Annonser