Stadsmissionen tvingas flytta igen

STOCKHOLM Vålds- och narkotikabrotten har kraftigt ökat kring Mariatorget i Stockholm. Stadsmissionens flytt dit utpekas av polisen som bidragande orsak. “Vi är beredda att flytta, men vart? Inga värdar vill hyra ut för hemlösa“, säger Annelie Edrén, organisationens verksamhetsansvarig för hemlösa, till Drugnews.

Sedan Stadsmissionsgården i februari flyttade sin dagverksamhet från Slussen till kvarteret Grimman på Södermalm har droghandel, missbruk, bråk och andra ordningsstörningar tilltagit. Polisanmälningarna har nära fördubblats och antalet narkotikabrott ökat från 2 till 54 i kvarteret, jämfört med samma period förra våren.

Redan tidigare fanns kring Mariatorget natthärbärget Grimman, Maria Beroendecentrum och Hållpunkten, en läkarmottagning för hemlösa. Nu samlades ännu fler personer utan fast bostad, med missbruksproblem och psykiska besvär.

Boende klagade, möten hölls och polisen beskrev nyligen att “problembilden är komplex eftersom ett mycket stort antal hjälpbehövande med multiproblem vistas på en begränsad geografisk yta”. Och att “upploppsliknande situationer“ inträffat utanför de olika institutionerna.

Stockholms Stadsmission hoppades att flytten med dagverksamheten till kvarteret skulle ge mervärde för alla. Men förhoppningen grusades.
– Istället blev det värre. Från vanligtvis omkring 150 gäster om dagen, så fick vi nu närmare 300. Några av dem var hotfulla, andra sysslade med knarkhandel och såg besökarna i området som en marknad, berättar Annelie Edrén.

Den stundtals öppna drogscenen och återkommande oreda tvingade polisen att avdela mer personal till problemområdet. Stadsmissionen började anlita ordningsvakter, kontrollera hårdare vilka som passerade in på gården och förbättrade belysningen.

– Vi anser att det blivit bättre nu, antalet gäster har minskat, men kritiken finns kvar mot oss, säger Anneli Edrén.
– Men så länge den här utsatta gruppen finns så måste vi finnas. Istället för allt på en plats så skulle vi vilja ha mindre verksamheter runt hela staden. Tänk om staden, landstinget och frivilligrörelserna kunde samarbete bättre för att stötta och hjälpa de hemlösa.

Stockholms Stadsmission har ett treårigt rivningskontrakt i kvarteret Grimman, men Anneli Edrén säger att man ska börja försöka hitta nya lokaler. Men det är svårt att hitta värdar som vill hyra ut lokaler dit hemlösa och missbrukare får komma, suckar hon.

• Fotnot: Enligt en beräkning finns omkring 3200 hemlösa människor i huvudstadsområdet. Siffran har inte ökat senare år, men däremot är fler unga och invandrare idag utan ordnat boende. Fler hemlösa är psykiskt sjuka och flera missbrukare flera olika droger.

Etiketter:

Annonser