“Tvångsvård för psykiskt sjuka hemlösa“

STOCKHOLM Skärp socialtjänstlagen och frivillighetslagen för att kunna tvångsvårda psykiskt sjuka hemlösa. Den uppmaningen till alliansregeringen riktar Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson (m) i en debattartikel. Han hoppas med ett tiopunktpaket halvera hemlösheten i Stockholm på fem år och helt avskaffa den på tio år.

Enligt en studie finns omkring 3200 hemlösa människor i huvudstadsområdet. Siffran har inte ökat senare år, men däremot är även fler unga och invandrare idag utan ordnat boende. Fler av de hemlösa är psykiskt sjuka och flera blandmissbrukar olika droger.

Socialborgarrådet Ulf Kristersson efterlyser därför en helt ny strategi mot hemlösheten i Stockholm.

Förra månaden gick en kväll socialarbetare, fältassistenter och beslutsfattare ut och kunde vid en kartläggning se hur de mest utsatta hemlösa bodde i härbärgen, tunnelbana och trappuppgångar. 181 fanns den natten på Stockholms nio härbärgen, och ytterligare 200 personer mötte gruppen på stan, men ingen av dem ville ha kontakt med socialtjänsten.

– Vi fann även fyra unga heroinmissbrukare på en toalett vid Fatbursparken, men ingen av dem vill ha hjälp eller ens ha en säng för natten. Och vi kunde inget göra, berättade Kristersson, som själv var ute den natten, nyligen på ett föredrag.

Nu föreslår han i ett omfattande program för att minska hemlösheten som socialtjänstnämnden på torsdag ska ta ställning till. Det handlar om nya jourplatser för unga mellan 13-20 år, hemlöshetsjour, dygnet-runt-öppna platser för långliggare, särskild hemlöshetsklinik i samarbete med landstinget, fler träningslägenheter och hjälp med skuldavskrivning. Men även stadsövergripande uppsökande arbete mellan stadsdelarna där socialtjäst och frivilliga lättare ska kunna samarbeta.

Men för att resurserna inte ska gå förlorade och socialtjänsten tvingas se hur hemlösa missbrukare går mot avgrunden utan att kunna ingripa, så föreslår nu socialborgarrådet även att regeringen skärper lagar om tvångsvård för att kunna nå de mest utsatta.

– Större möjlighet till tvångsvård skulle ge fler chansen att i medicinerat och avgiftat tillstånd ta ställning till sin egen framtid, skriver Ulf Kristersson i en artikel på DN-debatt.

Etiketter:

Annonser