Flest hiv-smittade i Stockholm

STOCKHOLM Nya hiv-smittade narkomaner ökade ifjol mest i Stockholms läns landsting. Från 18 året före till 23 rapporterade nysmittade 2006. Men några planer på att starta sprutbyte finns inte. ”Nej, det är inte visat att sprutbyte har sådana skyddseffekter”, säger Birgitta Rydberg, landstingsråd (fp), till Drugnews.

Preliminära siffror av antalet nyupptäckta hiv-smittade injektionsmissbrukare ifjol visar på 35 för riket, varav alltså 23 i Stockholmsregionen. Därtill tillkom sex hivsmittade missbrukare som har flyttat dit från andra landsting där de också registrerats.

– Stockholm bör starta sprutbyte. Det är lika viktigt att skydda missbrukares hälsa som andra grupper. Det ligger i allas intresse att de inte delar sprutor vilket är vanligaste smittvägen för infektioner bland missbrukare, säger till Drugnews Claes Heijel, verksamhetsansvarig på ideella föreningen Convictus.

Convictus har tre dagcenter för hemlösa, hiv-positiva och missbrukare i Stockholm, dessutom uppsökande verksamhet. Man finns även i Ukraina och Estland där man även driver sprututbyte.
Han förstår inte det politiska motståndet mot sprututbyte, även om han känner till resonemanget att det ger motstridiga signaler om samhället delar ut sprutor till aktiva missbrukare.

– Man ska inte se dem som illegala narkomaner utan som medmänniskor, och förebygga hiv- och hepatitsmitta som kan leda till att de dör. Dessutom ger sprutbytesverksamhet möjlighet att länka till avgiftning och behandling, säger Claes Heijel.

Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries var den som utredde och föreslog att möjlighet att starta sprutbyten skulle gälla i hela landet. Ökningen av hiv-fall bland missbrukare i Stockholm, tycker han stämmer till eftertanke.
– Det är ju bra om man kan ha en diskussion i Stockholm om det eftersom den största ökningen varit där. Men det är ju politikerna i landstinget och kommunen som får avgöra, det är inte min sak, säger Fries till Drugnews.

Landstingsrådet Birgitta Rydberg har dock inga planer på att stödja en ansökan om sprutbytesverksamhet. Hon hävdar att utvärderingar av försöken i Skåne inte visar på tydlig smittförebyggande effekt eller att de varit en viktig kontaktyta för att erbjuda vård och behandling.
– Visst är varje nysmittad missbrukare ett misslyckande, och att vi inte lyckats få dem drogfria. Men vårdsituationen är bättre idag i Stockholm och köerna till behandling med metadon och subutex är inte långa, säger hon.

Hon hävdar även att Stockholm har en lägre andel missbrukare som smittats med hepatit C än Skåne, vilket skulle tyda på att smitta överförs inte bara genom att dela sprutor utan också via sexuella kontakter.

• Från juli ifjol har varje landsting möjlighet ansöka om att starta sprutbyten. Föreskrifter med skärpta regler har nu tagits fram som börjar gälla från 15 mars och Socialstyrelsen kan därmed ta ställning om tillstånd.
– Men inga ansökningar har kommit in hittills, enligt Torsten Berglund, epidemiolog på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Vid sidan av försöken i Lund och Malmö – som fått dispens att fortsätta i väntan på föreskrifterna – så diskuteras bara i Västerbotten att starta sprutbyte. Det är bara landstingen som kan ansöka efter att ha rådfrågat kringliggande kommuner.

• Fotnot: Källor till preliminär statistik över inrapporterade hivsmittade narkomaner är Smittskyddsinstitutet, smittskyddsenheten i Stockholm och landstingsrådet Birgitta Rydberg. 2004 rapporterades 18 nysmittade i Stockholms län, 2005 lika många och ifjol 23. Totalt inrapporterades 29 hivsmittade i Stockholms landsting 2006 – inklusive inflyttade. Inga rapporter om smittade i Skåne där sprutbytesverksamhet bedrivits i snart två decennier.

Etiketter:

Annonser