Hivsmitta ökar – 500 nya fall ifjol

STOCKHOLM Antalet nyrapporterade hiv-smittade ökade markant ifjol, särskilt bland homo- och bisexuella män i Stockholm och Malmö. Nu begär RFSL politiskt agerande och ökade anslag till preventiva insatser. “Regeringen tar inte sitt ansvar“, säger förbundsordförande Sören Juvas till Drugnews.

Enligt preliminär statistik från Smittskyddsstyrelsen anmäldes ifjol över 500 nya fall av hiv i Sverige, jämfört med 390 fall år 2006. Det vill säga nära 30 procent ökning och genomsnittsåldern för de nysmittade har sjunkit till cirka 35 år.

Av de nysmittade var mer än en femtedel homo- och bisexuella män (s.k. MSM). I storstäderna Stockholm anmäldes 89 hiv-smittade i den gruppen (+32 procent jämfört med året före), i region Skåne 33 nysmittade (+83 procent) och i Västra Götaland 16 män (ingen förändring).
Dessutom pågår en hiv-epidemi bland sprutnarkomaner i Stockholm som smittats av en ny virusstam. Det har resulterat i en fördubbling av antalet smittade missbrukare.

Hiv-statistiken oroar såväl Socialstyrelsen, politiker såsom frivilligorganisationer.
– Anslagen har senaste åren har legat still, ja och även minskat för hiv-preventiva insatser, samtidigt som antalet hivsmittade ökar. Jag saknar en ordentlig strategi från regeringen, säger Sören Juvas på RFSL som kräver större nationellt politiskt ansvar och ökade resurser för hiv-prevention.

Ylva Johansson (s) i riksdagens socialutskott efterlyser bättre samordning av hiv-preventiva insatser och frågar i en interpellation hur regeringen ska möta hiv-uppgången.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) oroas också över den nya hiv-statistiken, men anser att regeringen tar sitt ansvar och har en samlad strategi för att få ned antalet smittade.
– Socialstyrelsen har det samordnande ansvaret och har i uppdrag att ge förslag på hur landsting och kommuner kan arbeta preventivt. Så långt är det bra. Men det är också viktigt att utvärdera de insatser som gjorts så vi vet vilka effekter vi kan nå innan vi till exempel drar igång stora nationella kampanjer, säger ministern till SvD.

RFSL:s Sören Juvas vill inte se de aids-kampanjer som på 1980-talet mer skrämde än att informerade och medförde att homosexuella stigmatiserades.
Istället önskar han mer riktade kampanjer till riskgrupper, bredare information till unga om vikten av att använda kondom och förstå allvaret med aids.
– Många unga saknar idag den kunskapen, struntar i att skydda sig och har en övertro på att bromsmediciner botar det mesta, säger Sören Juvas till Drugnews.

• Fotnot: MSM står för män som har sex med män. RFSL har bytt namn till Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Etiketter:

Annonser