Ny metod ger hopp för heroinister

(uppdat 05-14)(Drugnews/SL)
SOLNA Uppgivenhet kring heroinisters framtid kan vara obefogad. En svensk studie med psykoterapi tillsammans med medicinen Subutex har visat sig ha mycket goda effekter. 75 procent av behandlade patienter var efter ett år fortfarande helt drogfria eller hade dragit ner på knarket. En kvinnlig heroinist berättar att hon redan efter tre veckors behandling kunde börja jobba igen.

“Effekten är slående“, säger projektledaren Markus Heilig, docent i experimentell psykiatri vid Karolinska institutet i Solna, till Dagens Nyheter.
Resultaten ska på tisdag presenteras på en internationell beroendekonferens i Oslo.

Intresset är stort att hitta nya, mer effektiva behandlingsmetoder för heroinister. Särskilt när heroinmissbruket och narkomandödligheten ökar.
Drugnews har tidigare berättat om första delen av studien i Stockholmsområdet. Nu har 20 heroinister fått behandling med både psykoterapi och ersättningsmedlet Subutex. 15 av dem fullföljde behandlingsprogrammet med mycket goda resultat.
“I stort sett alla har arbete eller går i utbildning, och alla har ordnat boende“, säger Marcus Heilig.
I en kontrollgrupp med lika många som fått sockerpiller klarade ingen av att hålla heroinsuget tillbaka under försöket.

Buprenorfin, verksamma delen i Subutex, har två intressanta effekter:
• dels aktiverar det sk opiatreceptorer i hjärnan vilket leder till att suget av heroin dämpas. Själva berusningen uteblir och förgiftningsrisken är låg.
• dels blockeras receptorerna om patienten skulle återfalla i heroinmissbruk vilket gör att den förväntade kicken uteblir.

En kvinna som varit heroinberoende i tio år kom med i behandlingsprogrammet hösten 2000. Efter bara tre dagar avtog heroinsuget och efter tre veckor kunde hon åter börja jobba som undersköterska igen.
“Subutex täpper till suget efter heroin, men man blir inte hög. Man mår bra, blir glad och märker knappt att man tar medicin. Jag känner mig frisk i kroppen. Det är verkligen skönt att känna så. När jag gick på droger och försökte sluta gick jag och längtade efter den där normala känslan. Att vara frisk utan att ta heroin“, berättar hon i DN.
Hon lever idag tillsammans med sin pojkvän och deras gemensamma son.

Beroendeforskare Björn Axel Johansson vid universitetssjukhuset i Malmö tycker det är bra att någon undersöker effekterna av Subutex ordentligt och att det görs på svenska heroinmissbrukare. De flesta andra studier av medicinen har gjorts i USA där flertalet heroinister också går på kokain.

FAKTA – Buprenorfin godkändes 1999 av Läkemedelsverket vid missbruksbehandling, men är tidigare känt som smärtstillande. Av landets cirka 26 000 grava missbrukare är drygt 7 000 heroinberoende. Omkring tio procent av dessa får det hittills dominerande ersättningsmedlet metadon. Den syntetiska opiaten metadon minskar också heroinbegäret, men anses påverka hjärnan vilket gör att det bara ges till de gravaste missbrukarna. Kritik florerar även mot Subutex, bland annat att det går att använda som rusmedel. Subutex har förekommit på svarta marknaden bland missbrukare i exempelvis Frankrike och Finland.

Läs mer i Drugnews:
Svensk missbrukarvård dyr och ineffektiv
Narkotikaforskare: rekordmånga dör av knark
”Epilepsi-medicin tar bort drogbegär”
”Lyckat test med nytt medel mot heroinmissbruk”

Etiketter:

Annonser