Subutex till Sundsvalls heroinister

SUNDSVALL Viktiga beslut om missbrukarvården har fattats bakom ryggen på socialnämnden i Sundsvall. Det anser miljöpartiets Inger Paulsson efter att utdelning inletts av omstridda ersättningspreparatet subutex till heroinister i staden.

Frågan har diskuterats i Sundsvall tidigare, men landstinget sade då nej och Inger Paulsson, som sitter i socialnämnden, fick därefter inte någon mer information. Hon utgick då från att förslaget hade fallit.
Därför blev hon förvånad när hon på omvägar fick höra om de nya behandlingarna.

–Är det rimligt att en ledamot av socialnämnden ska få höra detta på stan? frågade hon socialnämndens ordförande Martin Johansson vid kommunfullmäktiges sammanträde i måndags.

Martin Johansson, som är ansvarig för ändringen, svarade att beslutet fattats i individ- och familjeutskottet enligt de regler som finns. Och att frågor av det här slaget inte brukar beslutas av hela nämnden.

Inger Paulsson har ett förflutet inom narkomanvården och är emot att missbrukare behandlas med syntetiska opiatersättare som subutex och metadon.
– Jag tycker det är okey att några gamla heroinister får metadon, men utvecklingen går mot att många unga får ersättningsdroger, säger hon till Drugnews.

Ett 20-tal missbrukare i Sundsvall får nu behandling med någon form av ersättningspreparat. Subutexbehandlingen utförs av socialtjänsten i samarbete med Maria beroendecentrum i Stockholm. Målet är att stärka möjligheten till ett normalt liv.

Behandlingen sker under strikt medicinsk kontroll och för att en heroinist ska få subutex måste traditionella metoder ha prövats först. Men kontrollen är en av stöttestenarna. Kritiker menar att när fler missbrukare får subutex eller metadon så minskar möjligheten till kontroll. Man är rädd att preparaten ska skrivas ut godtyckligt eller att de ska hitta ut på stan. En av nackdelarna med preparaten är just deras andrahandsvärde på gatan, läkarförskrivet subutex har senaste året sålts vidare till missbrukare på flera orter i landet.
Tester görs av nya preparat utan narkotisk bieffekt, exempelvis medicinen Suboxone som prövas på missbrukare vid beroendepsykiatrin i Uppsala. Men dessa väntas inte bli godkända förrän tidigast nästa år.

Underhållsbehandling till narkomaner är kontroversiellt, inte minst i Sundsvall där en chefsöverläkare på psykiatrikliniken i våras anmäldes till Hälso- och Sjukvårdens ansvarsnämnd av Brukarföreningen. Grunden till anmälan var att han vägrat skriva ut subutex till heroinister.

Subutex är ursprungligen ett smärtstillande läkemedel som används för att minska suget efter opiater. Det ges ofta till yngre heroinister medan metadon ofta ges till äldre personer med tyngre missbruk. Tanken är att medicineringen ska trappas ner tills narkomanen är helt drogfri.

Men kritikerna menar att risken är stor att narkomaner fastnar i ett livslångt beroende av nya preparat istället för att ges möjlighet att bli drogfria. Inger Paulsson menar att det redan nu är svårare att motivera unga heroinister till drogfri behandling.
– Jag tycker inte vi ska sätta unga narkomaner på ”långvården” utan rehabilitera dem istället, säger hon.

Etiketter:

Annonser