“Alkoholen kostar samhället 140 miljarder“

(Drugnews/SL)
VISBY Alkoholskadorna kostar idag samhället 140 miljarder kronor. Det har nationalekonomen Anders Johnson beräknat utifrån att konsumtionen stiger och fortsätter att stiga.

Supens samhällsekonomiska jättenota är beräknade utifrån hans tidigare sammanställningar och Johnson presenterade dem vid ett seminarie under politikerveckan i Almedalen i juli.Eftersom alkoholkonsumtionen redan stigit med 19 procent sedan 1998 och fortsätter att så göra, kommer skadorna att öka framöver, varnade Johnson.

Stockholms universitet har beräknat att svenskarnas konsumtion nu är lika hög som för hundra år sedan och har passerat nio liter ren alkohol på årsbasis för varje person över 15 år.

Siffrorna blir bränsle åt nykterhetsrörelsen IOGT-NTO som i valrörelsen vill lyfta fram alkoholproblemen och behovet av en aktiv folkhälsoinriktad alkoholpolitik.
“Förutom de rena kostnaderna innebär alkoholproblemen stora personliga tragedier som inte kan mätas i kronor och ören. I valrörelsen är vården en viktig fråga, möjligheterna att minska belastningen på vårdapparaten genom en offensiv alkoholpolitik ger oanade möjligheter. När tänker våra politiker ta denna fråga på allvar“, undrade IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson i Almedalen i Visby.

Etiketter:

Annonser