FN: antiopiumkampanj misslyckades i Afghanistan

(Drugnews/SL)
KABUL/STOCKHOLM Afghanistan har efter bombanfall och talibanernas fall återtagit rollen som världens största opiumproducent. Den nya regeringen har “kraftigt misslyckats“ att som utlovat förstöra knarktillverkningen, enligt en FN-rapport. Det kommer att påverka herointillgången i Västeuropa.

En stor del av rökheroin i Sverige och 90 procent av heroin i Storbritannien härrör från Gyllene halvmånen (Afghanistan, Pakistan och Iran). Smugglingen västerut går bl a via Balkan och forna Sovjetstater.
“Vi är medvetna om hotbilden och jag är övertygad om att utvecklingen i Afghanistan får konsekvenser för Sverige. Bättre tillgång, lägre priser och fler användare“, säger Tore Rågnäs, chef för tullens analysenhet, till Svenska Dagbladet.

Under 1990-talet gick Afghanistan om Burma som största opiumproducent och uppåt 4 500 ton opium skördades där 1999 – cirka 70 procent av världsproduktionen. Men efter att talibanerna, i ett försök att blidka FN, totalförbjöd odlingen minskade den till cirka 185 ton ifjol i de områden man kontrollerade.

Sedan USA-alliansens bombningar mot terroristcentra och talibanernas fall har dock bönderna börjat plantera opiumvallmo som aldrig förr. Trots att den nya regeringen under president Hamid Karzai upprepade gånger utlovat nolltolerans mot knarkkungar och fått resurser från Väst för att erbjuda odlare nära en dollar per kvadratmeter om de övergår till annan gröda.

Regeringens fyramånaders utrotningskampanj av odlingar har haft modest inverkan. FN uppskattar att det nu i landet finns cirka 90 000 hektar opiumfält och att 65-75 procent av fälten har eller kommer att skördas.
“Regeringens program har haft en mycket begränsad inverkan och utrotningsförsöken har bara övergående betydelse. Fälten kan lätt återplanteras“, sade Hector Maletta, en talesman för FN:s mat och jordbruksorganisation FAO, enligt AP.

President Hamid Karzai sade i en kommentar till FN-rapportern att man är “fast beslutna att bekämpa odling och alla former av narkotikahandel“.
Men experterna på FAO förutspår i rapporten en ännu högre opiumskörd nästa år.

Läs mer i Drugnews:
Heroin växande exportvara efter talibanernas fall
Opiumodling tar ny fart i Afghanistan
Opiumpriset föll inför väntat USA-anfall
”Afghanistan stoppar all opiumodling”

Etiketter:

Annonser