Statsministern lovar ökad knarkbekämpning

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Regeringen ska prioritera problem med narkotika, integration och sjukskrivningar. Det framgick under partiledaredebatten i riksdagen där statsminister Göran Persson också uppmanade moderatledaren att göra upp med sina alkoholliberaler.

Statsministern passade på onsdagen åter på att ta upp narkotikafrågan, som han är den i regeringen som verkar driva hårdast. I sitt riksdagstal, före frågor om exempelvis EMU, så uttryckte han oro över drogutvecklingen.
“Alltför många unga fastnar i missbruk. Med knark följer våld, kriminalitet och en ökad hårdhet i samhället. Helt oacceptabelt“, sade Göran Persson.

Han sade att det behövs samhällsinsatser med fler poliser, tullare, fältassistenter, socialarbetare och bättre vård. Men också handlar om individuellt ansvar.
“Det är en solidaritetsfråga att bekämpa missbruket och ge de mest utsatta i samhället stöd“, sade statsministern.

En narkotikaplan har antagits, en narkotikasamordnare och nyligen en folkhälso- och socialtjänstminister med särskilt narkotikaansvar har utsetts för att ta itu med problemen.

Moderatledaren Bo Lundgren varnade dock i en replik för att regeringens narkotikasatsningar kan slå fel om man inte satsar på fler poliser och att bekämpa vardagsbrott.“Människorna måste gå före politiken. Barn måste bli sedda och få växa upp i trygga familjer“, sade Lundgren.

Statsministern tog genast tillbaka initiativet och påminde Lundgren om att moderaterna i valrörelsen talat sig varma för fria öppettider på krogar.
“Det handlar inte om socialkonservatism, utan är drogliberala tendenser. Det börjar med spriten och fortsätter med knarket!“, sade Göran Persson och fick stå oemotsagd.

• “Skyddet för barn i utsatta miljöer måste stärkas. Min ambition är attvi innan mandatperioden är slut ska ha ett förslag på en nationellhandlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården.“
Det sa senare socialtjänstminister Morgan Johansson i sin första allmänpolitiskadebatt i riksdagen som statsråd.

Läs mer i Drugnews:
• krönika: “Kan en narkotikaminister minska missbruket?“
Regeringsförklaring mot narkotika
Valfeber om narkotikafrågan
“Moderat drogpolitik har trovärdighetsproblem“

Etiketter:

Annonser