Wiendeklaration mot legalisering av droger

(Drugnews/SL)
KLINTEHAMN En internationell namninsamling till stöd för att upprätthålla en restriktiv, human narkotikapolitik har startats. Målet är att samla in minst en miljon underskrifter för den s.k. Wiendeklarationen 2003. Den ska överlämnas vid FN:s narkotikasession i Wien nästa år för att markera enhet mot att liberalisera flera konventioner.

“Vi vill visa att många slår vakt om FN:s narkotikakonventioner och barnkonventionen som drogliberaler nu försöker underminera“, säger till Drugnews en av initiativtagarna Malou Lindholm (bild), tidigare EU-parlamentariker och nu aktiv i Hassela Nordic Network som ska koordinera insamlingen från gotländska Klintehamn.
Representanter från flera olika organisationer stöttar redan uppmaningen.

FN:s narkotikakonventioner (från 1961, 1971, 1988) utgör grundbult i flera länders narkotikapolitik. Återkommande försök görs att ifrågasätta dem, för att på sikt bana väg för en legalisering, i första hand av cannabis (hasch och marijuana). Senast förra månaden vid ett seminarie som hölls i EU-parlamentets lokaler.
Där slöt drogliberala organisationer i Nordamerika och Europa en allians med avsikten få någon regering att till Wien-mötet i april föreslå reformeringar av narkotikakonventionerna.Vad de inte räknat med var att liberaliseringar av FN-konventionerna för med sig att även barnkonventionen – som bl a slår fast rätten till en narkotikafri barndom – måste ändras. Och vilken regering skulle vilja föreslå en sådan ändring?

“Legalförespråkarna är inte särskilt många, men är välorganiserade, har gott om pengar och kontakter och ska inte undervärderas. Därför hoppas vi att så många som möjligt går samman, diskuterar och samlar in namn på arbetsplatser, torg och i kollektivtrafiken för Wiendeklarationen 2003. För makthavare lyssnar på opinioner!“, säger MaLou Lindholm.

• Vid FN-mötet i Wien ska bl a utvärdering hur långt medlemsstaterna nått för att leva upp till de deklarationer som antogs vid generalförsamlingens session i juni 1998 (UNGASS). Trots flera drogliberala försök då att ifrågasätta bekämpning av narkotika, slogs bl a fast att väsentligt minska odling och produktion av cannabis, koka och opium.

• Läs Wiendeklarationen 2003 – målet är minst en miljon undertecknare (privatpersoner och organisationer) jorden runt via namnlistor, brev eller Internet. Deklarationen ska översättas till flera språk och kan nås via HNN:s hemsida.

Läs mer i Drugnews:
Legaliseringsstrategin av droger lagd i Bryssel
Andra knarkstriden i EU-parlamentets lokaler

Etiketter:

Annonser