Ny träspritshärva i Norge

(Drugnews/SL)
ÖSTVOLD Norsk polis har avslöjat en ny träspritshärva. En man lades i helgen in på sjukhus efter att ha druckit av dödsspriten. Ett 20-tal personer söks nu misstänkta för att ingå i distributionsnätet nära svenska gränsen.

Efter fynd av flaskor med träsprit görs nu husrannsakningar i områden kring Trögstad, Askim och Eidsberg. Men den livsfarliga metanolspriten tros finnas i hela Östfold- och Folloområdet, nära gränsen till Dalsland och Bohuslän.

“Vi har beslagtagit sprit, men det er inte så mycket i omlopp. Det viktigaste just nu för oss är att förhindra att sprit blir liggande i uthus och källare som senare kan omsättas“, säger kriminalchef Öivind Sveistrup vid Östvoldspolisen till Aftenposten.

En ny metanolhärva är alltså under uppsegling i Norge. Detta trots att en tidigare som avslöjades för fyra månader sedan fortfarande skördar offer. Minst nio personer har avlidit av den träsprit som tidigare smugglats till Norge efter att ha lagrats i Värmland. Över 100 personer har hittills förhörts i den utredningen i jakt på organisatörer och spritlangare.
Totalt avled minst elva personer ifjol efter att ha förgiftats av metanol i Norge.

Gränshandeln med både legal och illegal sprit från Sverige är omfattande. Något som lett till att den höga alkoholskatten i Norge ifrågasätts alltmer.

• Rullande specialpatruller längs den svenska gränsen planerar nu norsk polis för att beivra sprit- och narkotikasmuggling, men även illegal invandring. specialpatruller längs den svenska gränsen för att beivra sprit- och narkotikasmuggling, men även illegal invandring.

Läs mer i Drugnews:
Åttonde dödsoffret i norska träspritshärvan
Ökad norsk alkoholhamstring i Sverige

Etiketter:

Annonser