Tobaksodlare erbjuds EU-stöd för att byta jobb

(Drugnews/SL)
BRYSSEL/STOCKHOLM Nu erbjuds EU:s tobaksodlare ekonomisk hjälp om de övergår till andra grödor eller byter jobb. Unionens kvarvarande miljardstöd till tobaksodling är en laddad fråga. “När jag föreslog successiv neddragning så blåste de manliga mötesdeltagarna rök på mig“, berättar en svensk EU-delegat för Drugnews.

Från i år erbjuds efter beslut av EU-kommissionen att tobaksodlare som vill styra om till andra mindre hälsofarliga grödor eller annan sysselsättning ska få hjälp. Upp till 75-100 procent av nysatsningskostnaden – med en övre gräns på cirka 2,7 miljoner kronor – har kommissionen beslutat.

Allt fler röster höjs om att unionens nuvarande jordbruksstöd till tobaksodling på över nio miljarder kronor årligen bör fasas ut. Över en halv miljon människor avlider per år i tobaksrelaterade sjukdomar i EU. Och tobakskvalitén är så dålig att det mesta som konsumeras importeras, medan EU-tobaken skickas till Afrika och Östländer, eller plöjs ner.

“Det handlar om en konstlad verksamhet som hålls upp med subsider. Men det är ännu inte läge att helt avskaffa stödet, snarare en insikt om att börja miljöanpassa det och hjälpa odlarna att hitta annan försörjning“, säger Paul Nordgren på Folkhälsoinstitutets tobaksprogram, till Drugnews.

Bara 2-3 procent av totala tobaksstödet öronmärks för ekonomisk hjälp för odlare att lägga om, samt informationskampanjer och forskning om rökningens hälsorisker.

Sverige har, med förra jordbruksministern Margaretha Winberg i spetsen, ifrågasatt den bidragsberoende tobaksodlingen och drivit frågan om att trappa ner stödet. Men frågan är känslig. Tobaksproducenterna i södra Europa vill inte diskutera hälsorisker, utan framhåller mer odlingens “mycket sociala karaktär“. Att odlingen utförs för hand i unionens fattigare områden i Sydeuropa och att de cirka 130 000 odlarna, deras familjer och säsongsanställda – varav många kvinnor – är helt beroende av stödet. Grekland, Italien och Spanien har de största odlingsområdena, totalt produceras cirka 350 000 ton tobak i unionen.

I EU-kommissionens rådgivande kommitté om ekonomiska och sociala frågor ifrågasatte en svensk delegat tobaksstödet. Hon tog kontakt med cancerorganisationer som tryckte upp flygblad om hälsoriskerna som spreds före omröstningar.
“Stämningen på möten blev hotfull när jag sade min mening. Trots rökförbud i lokalerna tände andra delegater cigaretter och blåste rök mot mig. De försökte med epost-bombning och ihärdiga uppvaktningar ifrågasätta hälsorapporter och varna för att jag ville driva kvinnor från sina jobb“, säger Inger Persson, till vardags ordförande i Sveriges Konsumentråd.

Men även om tobaksstödet åter fick klartecken förra våren så innebär nya erbjudandet till de odlare som fasa ut en förändring.
“Nu börjar nedtrappningen av odlingsstödet som på sikt kommer att försvinna“, tror Inger Persson till Drugnews.

Läs mer i Drugnews
:• Fortsatt miljardstöd av EU till tobaksodling
EU-nämnd vill fasa bort tobaksodlarnas bidrag

Etiketter:

Annonser