Hård EU-lobbing från tobaksbolag

EDINBURGH Tobaksjätten British American Tobacco har tillsammans med andra hälsofarliga näringar långsiktigt försökt påverka EU:s tobakspolitik och lagar. Lobbysamarbetet ökar risken för att unionen låter affärsintressen gå före folkhälsan, varnar en ny studie.

Det är forskare vid brittiska universiteten i Bath och Edinburgh som analyserat över interna 700 BAT-dokument (över 10 miljoner sidor) och intervjuat beslutsfattare och lobbyister.

Studien som publiceras nu i tidskriften Public Library of Science (PLoS) Medicine visar att tobaksindustrin tillsammans med företag i olje-, kemi- och livsmedelsindustrin lobbat hårt mot EU. De bildade nätverk i mitten av 1990-talet för att försvara sina miljö- och hälsovådliga farliga produkters ställning på marknaden.

Med European Policy Centre i Bryssel bildade företagen påverkansgrupper för att EU skulle ta mer affärsmässiga hänsyn än skydda folkhälsointressen, menar forskarna. Beslutsfattare som är måltavlor har dock inte alltid varit medvetna om vilka som legat bakom budskapen eftersom företagen agerat via andra budbärare, exempelvis tankesmedjor och konsulter.

Nätverket har nått framgångar, bland annat genom att stor hänsyn tas till näringsintressen i de procedurer som i förväg granskar vilka möjliga effekter föreslagna lagförslag kan leda till. Brittiska BAT-koncernen, världens nästa största på tobaksområdet, har tillsammans med sina sammansvurna lyckats i grunden förändra det system för hur EU-lagar utformas, enligt forskarna.

I uttalande om studien säger British American Tobacco att det är viktigt att alla åsikter kommer fram innan EU tar ställning. EU-kommission har dock valt att inte kommentera, uppger Tobaksfakta och Reuters.

• Drugnews läsare vet att det inte bara är på tobaksområdet som EU-lobbying för hälsopåverkande produkter görs. Förra hälsokommissionären Markos Kyprianou var upprörd över hur alkoholindustrin, jordbruksföreträdare och andra på olika sätt försökte påverka när unionens första alkoholstrategi för att minska skadorna togs fram.

Etiketter:

Annonser