Universitet vägra hjälpa tobaksbolag

INVERNESS Tobaksjätten Philip Morris International försöker med hjälp av lag om rätt till information få ta del av sekretessklassad forskning om tusentals tonåringars rökvanor. Men universitetet i Skottland vägrar lämna ut uppgifterna.

Forskargruppen har intervjuat cirka 6 000 ungdomar mellan 13 och 24 år om varför de började röka och hur de upplever tobaksreklam. Forskarna menar att om rapporten lämnas ut skulle detta innebära en allvarlig förtroendekris som också kan skada framtida forskning om rökning.

– Det är mycket allvarligt att de ens kommer på tanken att begära ut dessa data. Här handlar det om barn och detta är forskning som tobaksbolagen aldrig själva skulle tillåtas få genomföra, säger professor Gerard Hastings vid Stirling universitetets center för forskning om tobaks kontroll till BBC.
– Det skulle innebära en katastrof för vår tobaksforskning om vi tvingas lämna ut dessa data, tillägger han.

Informationen samlades in från barnen under totalt förtroende och om löfte att uppgifterna bara skulle användas för forskning och ingenting annat. Det finns inte en chans att Philip Morris kvalificerar sig för att ta del av dessa data och tvingas centret lämna ut resultaten skulle det få stora konsekvenser för den akademiska friheten, menar forskarna.

Centret, som grundades 1999 av brittiska Cancer Research, har som mål att ta reda på varför ungdomar börjar röka. Inledningsvis vägrade universitetet att ens svara på begäran från tobaksbolaget, men efter påtryckningar från myndigheterna tvingades forskarna svara.

Om kommissionären för information i Skottland kommer fram till att universitetet har gjort fel och inte lämnat fullgoda uppgifter kan de tvingas lämna ut informationen.

Tobaksbolaget hänvisar till ett utlåtande från kommissionären i somras att bolaget har legitima orsaker ta del av forskningen och uppmanade centret att besvara Philip Morris begäran.
– Forskning som sponsras av myndigheterna och utförs av allmänna institutioner skyddas av lagen om informationsfrihet, därför kan allmänheten begära att få ta del av forskningsresultaten, säger en talesperson vid Philip Morris till BBC.

• Rök och speglar/ Hur tobaksindustrin döljer sig bakom andra för att lobba mot rökrestriktioner och få tillgång till myndigheters hälsodokument, beskrivs i en artikel i Independent.

Etiketter:

Annonser