Alkohollobbyn sparkas ut från ICAA

EDINBURG Alkoholindustrin förlorar inflytande i International Council on Alcohol and Addictions. Vid ICAA:s årsmöte i Edinburg antogs nya stadgar som understryker en grundläggande konflikt mellan folkhälsa och alkoholintressen. ”Vi är på väg att återupprätta forumets heder”, säger till Drugnews styrelseledamoten Sven-Olov Carlsson som drivit frågan.

ICAA, en av världens äldsta frivilligrörelse om alkohol och droger, startades 1907 i Stockholm av bl a svenska nykterhetsrörelsen. Den blev ett viktigt forum där forskare, politiker, föreningsmänniskor och andra kan mötas om policyfrågor, evidensbaserad erfarenhet, skador och beroendeproblematik. I början mest om alkohol, men senare även om tobak, narkotika och spelberoende.
Organisationen med flera hundra medlemsorganisationer från Europa, Nordamerika, Latinamerika, Afrika och Australien ansågs vederhäftig av regeringar och hade en särskild ackreditering till WHO.

Men 1992 började ICAA för att stärka ekonomin tillåta sponsring från alkoholintressen som sökte mer inflytande. Industrin dras med överskott av alkoholdrycker och vill lobba mot den av WHO antagna policyn ”less is better”, dvs totalkonsumtionsmodellen som anger att minskad alkoholkonsumtion i ett land leder till minskade skador.
– Modellen går ju tvärs emot alkoholindustrins intressen. Man vill ju hellre tala om ansvarsfullt drickande – bruk, inte missbruk – och fokusera på individproblem, säger Sven-Olov Carlsson.

I ICAA fick alkoholindustrin och dess finansierade lobbyforum, s k social-aspect-organisationer – från 1995 allt större inflytande och kom in i styrelsen. Då valde många forskare, folkhälsoförsvarare och politiker att dra sig ur, vilket ledde till att färre kom till ICAA:s seminarier och ekonomin ytterligare urholkades. Dessutom drog WHO tillbaka ackrediteringen.

I det läget valde svenska IOGT-NTO, där Sven-Olov Carlsson idag är ordförande, att lämna ICAA, men världsnykteristerna i IOGT International blev kvar, som Carlsson idag också leder. Från det att Carlsson blev styrelseledamot i ICAA 2003 har han tillsammans med bl a andra styrelseledamöterna Björn Hibell från CAN och Jacob Lindberg, tidigare överdirektör på Folkhälsoinstitutet, försökt begränsa alkoholindustrins inflytande.

Och i förra veckan så antog alltså ICAA:s årsmöte i skotska Edinburg att förtydliga stadgarna om folkhälsosambanden och slå fast att alkoholföretag inte längre får vara med i nätverket (vilket innebär att ex bryggerijätten Heineken åker ut). Inte heller sponsrade/grundade alkohollobbyföreningar kan längre söka nytt medlemskap, men de som redan är med får under en övergångstid vara kvar.

Men alkoholnätverkens representanter kan inte längre väljas in i styrelsen, vilket leder till att den kände lobbyisten Marcus Grant, vd för International Center for Alcohol Policies, ICAP, tvingas bort. Han arbetade under tio år på WHO, men gick sedan över till industrin och pläderar idag om alkohol: ”ansvarsfull marknadsföring och ansvarsfullt drickande”.

– Sikten har skymts alltför länge av kommersiella alkoholintressen. Nu kan förhoppningsvis ICAA återupprätta hedern och rollen som mötesplats där folk från hela världen kan diskutera forskning, folkhälsa och policyarbete, säger Sven-Olov Carlsson som nu vill ta upp frågan om svenska IOGT-NTO ska återinträda i ICAA.

Vid ICAA:s årsmöte 3-8 september invaldes Christina Pettersson, ordförande i Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor, KSAN, in i styrelsen. Hon vill lyfta flickors och kvinnors alkohol- och drogfrågor på agendan.
ICAA:s hundraårsjubileum firas i juni nästa år i Stockholm.

Etiketter:

Annonser