Gott om hasch trots razzior i Christiania

KÖPENHAMN/MALMÖ Domar mot haschlangare i Christiania blir lägre än vad polisen hoppats efter de omfattande razziorna i danska fristaden. Och inte har tillgången på cannabis minskat på andra sidan Öresund.

En 44-årig kvinna dömdes i onsdags till 2,5 års fängelse av Köpenhamns Byret för att ha sålt hasch ur ett stånd i fristaden Christiania. Domen är ett bakslag för polis och åklagare och är bara en av flera domar där domstolen gått på de åtalades linje och bedömt handeln till mindre än vad polisen hävdat.

Kvinnan dömdes för försäljning av 60 kilo hasch. Detta är betydligt mindre än de 240 kilo hon åtalats för efter polisens skattning.
Dagen därpå döms en 43-årig man till ett år och nio månaders fängelse för att ha sålt omkring 30 kilo hash i fristaden, medan åtalet hävdade minst 73 kilo av drogen.

Rättegångarna följer på danska polisens stora insats i somras mot knarkförsäljningen vid “Pusher Street“ i fristaden. Polisen hade före insatsen avlyssnat och bevakat haschstånden med kameror. Civilklädda poliser köpte också hasch för att säkra
bevis innan man gick in och arresterade misstänkta langare.

Haschhandlarna i Christiania har länge ansetts som viktiga leverantörer till den skånska marknaden. Men trots de stora tillslagen och de många domarna ser Malmöpolisen ingen påtaglig minskning av hasch i Malmö.
-Det verkar ha skapats nya kanaler och trafiken fortsätter, säger kommissarie Ulf Lindström vid Malmös narkotikakommission till TT.

En effekt som polisens insats i Christiania haft är däremot att Pusher Street försvinner som namn från Köpenhamns kartor efter årsskiftet.

Etiketter:

Annonser